Deprem riskinin az olduğu o illere göç dalgası başladı! Kiralık dairelerin tükenme noktasına geldiği illerde kritik talep

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından beklenen Marmara depremine dikkati çeken uzmanların açıklamaları vatandaşın yakın gündeminde yer alıyor. Deprem riskinin az olduğu bölgelerin açıklanması ile ülkemizde bir göç dalgasının başladığına dikkati çeken uzmanlar, artan talebe ilişkin bir bilgi verdi.
Deprem riskinin az olduğu o illere göç dalgası başladı! Kiralık dairelerin tükenme noktasına geldiği illerde kritik talep

Deprem riskinin az olduğu o illere göç dalgası başladı! Kiralık dairelerin tükenme noktasına geldiği illerde kritik talep - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkisi altına alarak büyük bir yıkıma neden oldu. Yapı stokunun zayıf ve yanlış yapılaşma nedeniyle binlerce binanın adeta enkaz yığınına dönmesi ile milyonlarca vatandaş oturdukları evlerin güvenilirliğini sorgulamaya başladı. Özellikle beklenen Marmara depreminin İstanbul'daki çarpık kentleşme, yapı stokunun zayıflığı, kaçak ve yanlış yapılaşma nedeniyle çok daha yıkıcı bir etkisi olacağına değinen uzmanlar, yetkilileri göreve davet etmeyi sürdürüyor. 

DEPREM RİSKİNİN AZ OLDUĞU BÖLGELERE RAĞBET ARTIYOR

Uzmanların uyarılarını dikkate alan vatandaşlar yaşadıkları evleri değil şehirleri terk etmeye başlarken deprem riskinin az olduğu illere ilgi de arttı. Deprem öncesi kiralık ve satılık konut fiyatlarında büyük artış yaşanırken deprem korkusuyla oluşan göçün ardından kiralık daire sorunu büyümeye başladı. Deprem riskinin en büyük olduğu İstanbul için yapılan kritik uyarıların ardından pek çok uzman deprem için 'güvenli' olarak adlandırdıkları il ve ilçeleri de açıkladı.

Bununla birlikte İstanbul'da yaşayan pek çok vatandaş, İstanbul çevresine gözlerini çevirdi. Uzmanların İstanbul'a en yakın güvenli bölge sıralamalarında başı çeken Edirne'ye talep arttı. Kahramanmaraş merkezli 11 ilde yaşanan depremden etkilenen 10 bine yakın depremzede, Edirne'de konaklamaya başladı. Depremzede vatandaşların kiralık evlere talep göstermesiyle birlikte Edirne’de kiralık daireler neredeyse tükenme noktasına geldi. 2+1 ve 3+1 daire bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği Edirne'de, emlakçılar gelen talepleri karşılamak için yoğun çaba sarf ettiklerini belirtirken fiyat artışına da vurgu yapıldı. 

İSTANBUL'DAN EDİRNE'YE GÖÇ DALGASI BAŞLADI

Edirne’ye gelen depremzede vatandaşların yanı sıra İstanbul'dan da Edirne'ye taşınan sayısında artış yaşandı. Edirne'de kiralık konutlara talep artarken İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, deprem endişesiyle Edirne'de zemini kayalık olan köylerden arsa ve ev arayışına girdi. Fay hattına uzaklığı ve deprem riski az olduğu uzmanlar tarafından belirtilen Edirne'nin rakımı yüksek köylerine talebin arttığı öğrenildi. İstanbul'da yaşayan vatandaşların büyük bir kısmı Edirne'nin köylerinden müstakil ev ve arsa almak için harekete geçerken arsalarda prefabrik ev yapımı için de talebin arttığı bildirildi. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 'Konut Fiyat Endeksi'ne göre, ocak ayında endeks değerinin en yüksek artışı gösterdiği alan Edirne, Kırklareli, Tekirdağ olarak kayıtlara geçti. Ocak ayı verilerine göre yaşanan artışla konut fiyatlarının en fazla arttığı iller arasında yer alan Edirne’de, konut fiyatlarının artmaya devam ettiği belirtildi. Geçen yıl 1 milyona satılan dairenin ortalama fiyatlarının bu yıl 3 milyona kadar ulaştığı ve arsa fiyatlarının da 5 milyona kadar çıktığı kaydedildi. Öte yandan deprem anlamında güvenli iller arasında yer alan ve yaşanan depremlerin ardından en fazla göçü alan iller arasında olan Ankara'da da kiralık daire fiyatlarının arttığı öğrenildi.

İlgili Haberler