Deprem profesörü Naci Görür Adana depreminin ardından açıkladı! Stres transfer etmiş olabilir aman dikkat
Deprem profesörü Naci Görür Adana depreminin ardından açıkladı! Stres transfer etmiş olabilir aman dikkat - Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ili etkileyerek binlerce zayıf yapının yıkılmasına, 50 binin üzerinde de vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Binlerce vatandaşımız evsiz kalırken ortaya çıkan barınma ihtiyacı da tüm yetkilileri harekete geçirdi. Büyük depremlerin meydana geldiği ve yapı stokunun zayıf olduğu bölgelerde yıkıma neden olan depremlerin daha da ağır sonuçları olacağına değinen uzmanlar özellikle beklenen Marmara depremi hakkında da ıyarmaya devam ediyor. Uzmanlar beklenen depremlerle ilgili olarak teyakkuza geçerken yetkililerden de konuyu ciddiye almaları gerektiği ve alınabilecek önlemleri de sıralayarak öneriler sunmaya devam ediyor.
ADANA DEPREMLERİNİ PROF. DR. NACİ GÖRÜR DEĞERLENDİRDİ
Deprem bölgesinde yer alan Türkiye için çeşitli öngörüler sunulurken yapılan çalışmalar da beklenen büyük depremlerin sinyalini veriyor. Daha önce yaptığı deprem uyarıları bir bir çıkan Bilim Akademisi üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, kritik bir uyarıya daha yer verdi. Bir süredir beklenen Marmara depremi için önlem alınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Görür, Adana'da meydana gelen depremleri değerlendirerek bir uyarıda bulundu. Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilerine değinen uzman isim Prof. Dr. Görür, Adana'da son dönemde sıklıkla yaşanan depremleri değerlendirdi. Kahramanamraş merkezli depremlerin ardından yaşanan büyük felaketina rtçılarının bir yılı aşkın bir süreyle devam edebileceğine değinen uzmanların ardından gerçekleşen her deprem, yeni bir depremin habercisi olup olmadığı endişesini doğuruyor. ''Deprem mi, artçı sarsıntı mı?'' sorusuna yanıt arayanlar sosyal medya üzerinden Prof. Dr. Görür'e çeşitli sorular yöneltirken uzman isimden deprem değerlendirmeleri de art arda geliyor. 3 Mayıs tarihi ile Adana Aladağ merkezli 4,3 büyüklüğünde endişe yaratan bir deprem meydana geldi. Gerçekleşen depremin ardından Prof. Dr. Görür’den vatandaşların sorularını yanıtlar nitelikte bir değerlendirme geldi. Şahsi sosyal medya hesabı üzerinden Adana depremini değerlendiren Prof. Dr. Görür, ''Adana/Ergenuşağı-Kozan'da az önce deprem oldu ya arkadaşlar yine sorulara başladılar. Hep söylediğim gibi bir daha söyleyeyim; 6 Şubat Kahramanmaraş ve Gaziantep depremleri Adana Havzası’ndaki kimi fayların stres alanlarının değişimine neden olarak onları deprem üretmeye zorlayabilir.'' ifadelerine yer verdi.
''STRES TRANSFER ETMİŞ OLABİLİR DİYE YÖNETİMLERİ UYARDIK''
Önceki değerlendirmelerinde de Adana ile ilgili olarak uyarılarını sıralayan Bilim Akademisi üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, Kahramanmaraş’ta 7,5 deprem üreten Sürgü fayının kırıldığını belirterek Sorgun fayının kırılmadığını belirtmişti. ''Bu fay Adana havzasına dallanarak devam ediyor. Maraş, Yumurtalık, Osmaniye ve Ceyhan yörelerinde DAF'ın kolları var. Bu kollar üzerine Maraş ve Gaziantep depremleri stres transfer etmiş olabilir diye yönetimleri uyardık.'' diyen Prof. Dr. Görür, o fay hattında bir stres boşaltımı gerçekleştiğini kaydetmişti. Uzun yıllar bölgede büyük bir deprem beklenmediği kaydedilse de fayın stresinin ne durumda olduğu bilinmedinden beklenen depremin şiddetine ilişkin de bilgi verilemiyor. Prof. Dr. Görür, bu durumda depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi gerektiğini savunurken mevcut yapıların da bir an önce yenilenerek, güçlendirlmesi gerektiğine dikkati çekiyor.
NOT: Bu yazaıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir.