Deprem bölgesine yapılacak 85 bin 250 konuta uzmanlarda tepki yağdı!

Deprem bölgesinde depremden etkilenen 5 ile yapılacak konutlarla ilgili uzmanlar endişeli.
Deprem bölgesine yapılacak 85 bin 250 konuta uzmanlarda tepki yağdı!

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin yaşanmasının ardından binlerce vatandaş hayatını kaybederken deprem bölgesinde hem çalışmalar hem de hazırlıklar devam ediyor. Depremzede vatandaşlar için yapılacak konut projeleri tasarlanmaya devam ederken 5 ilde 23 milyon 426 bin metrekare alanda 85 bin 250 konut yapılacak. Henü zemit etüdünün yapılmadığı deprem bölgesinde artçı depremlerin yaşanmaya devam etmesi nedeniyle uzmanlar konuyla alakalı tepkilerini dile getirdi. 

Deprem bölgesinde depremden etkilenen 5 ile yapılacak konutlarla ilgili uzmanlar endişeli. Henüz zemin etidünün yapılmadığı ve artçı sarsıntıların devam ettiği deprem bölgesine yönelik açıklamalarda ve uyarılarda bulunan uzman isimler konuyla ilgili tepkilerini dile getirdi. 

UZMANLAR TEPKİ GÖSTERDİ!

Uzmanlardan yorumlar gelmeye devam ederken Şehir Plancıları Odası Başkanı Gencay Serter, “Şu anda zaten planlama süreci yok. Sadece konutlara ilişkin proje yürüyor. Kanunlar ve yönetmeliklerle ortaya konulmuş gereklilikler bile dışlanmış durumda.'' dedi. 

Gencay Serter açıklamasının devamında deprem bölgesindeki duruma değinerek konuştu. Açıklamasında “Şöyle bir yanlış var; konut alanlarının ivedilikle yapılması. Biz de oradaki depremzede vatandaşlarımızın konforlu yaşam alanlarına kavuşmalarını herkes gibi biz de istiyoruz ama şöyle bir yanlışlık olmasın kent sadece konuttan ibaret bir yapı değildir. Birçok sanayi, ticaret alanları konut alanlarıyla beraber çöktü.

Bütün bu sektörleri için alan altyapısı ve üstyapısıyla ve bütün bu karmaşık sistem içerindeki bütünlüğü çözecek yegâne enstrümanınız planlardır. Burada ısrarla planlama sürecinin yürütülmesi gerektiğini söyledik. Çünkü bu kentlerimiz bizim kadim kentler, üzerinde yüzlerce yıl yaşayacağımız kentleri kurguluyoruz.

Ama bu kararnameyle planlama meslek disiplini tamamen sürecin dışına itilmiş durumda. Zemin ve yapı ölçeğinde tartışmalar yürüdüğü için zeminden yapıya geçene kadar aradaki en önemli meslek olan planlama maalesef devre dışı bırakıldı. Bu planlamanın devre dışı bırakılmasıyla beraber alan içinde plansız bir gelişmenin süreceğini bu konuda bir sıkıntı yaşanabileceğini düşünüyoruz.

Kentlerin bu şekilde 1 senede, 1 ayda planlaması gibi bir süreç çok rasyonel görünmüyor. Bütün sektörleriyle beraber, bütün bileşenleriyle beraber, altyapı, üstyapı bütün donatılarının gözeterek bunun planlaması gerekiyor.” dedi.