Deprem bölgesinde üretilemeyen tarım ürünlerinin üretileceği adres belli oldu

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilde tarımsal faaliyetler tümüyle durdu. Ülkemiz için tarımsal faaliyetlerin önemi gittikçe artarken deprem bölgelerinde üretilemeyen tarım ürünlerinin yeni adresinin Afyonkarahisar olduğu bildirildi.
Deprem bölgesinde üretilemeyen tarım ürünlerinin üretileceği adres belli oldu

Deprem bölgesinde üretilemeyen tarım ürünlerinin üretileceği adres belli oldu - 6 Şubat tarihli Kahramanmaraş depremleri 11 ili etkisi altına alarak yapı stokunun zayıf ve yanlış yapılaşmanın olduğu 11 ilde büyük bir yıkıma neden oldu. Yaşanan felakaette tarım arazileri, yollar ve alt yapı da büyük bir zarar gördü. Zarar gören alanların başında gelen tarım arazilerinde tarımsal bütük faaliyetler durdu. Yaşanan felaket ülkemizde de büyük gıda sorununa yol açmadan önlem alındı. Deprem bölgesinde yetiştirilmesi zorlaşan ürünlerin bir kısmının Afyonkarahisarlı çiftçiler tarafından üretilmesi planlandı. 

AFET BÖLGESİNDEKİ TARIMSAL FAALİYETLER AFYONKARAHİSAR'A TAŞINIYOR

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın talimatlarıyla deprem bölgesindeki tarımsal ürünlerin eksikliğinin Afyonkarahisarlı çiftçiler tarafından telafi edilmesi amacıyla çiftçilere tohum desteği verileceği bildirildi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün raporuna göre, depremden dolayı bölgede ağır yara alan tarım arazilerinin zarar görmesi ve çiftçilerin barınma sorunlarından dolayı göç etmesi tarımsal üretimin beklentilerin altında olacağı öngörülüyor. Bu rapor dikkate alınarak, Afyonkarahisar Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi devreye girdi. Deprem bölgesinde yetiştirilen ancak bu yıl üretim eksikliği yaşanması öngörülen ürünlerin bir kısmı Afyonkarahisar’da üretilecek.

BÖLGEDEKİ BİRÇOK ŞEYİ AYNI ANDA TETİKLEDİ

Afyonkarahisar İl Genel Meclisi Mart ayı olağanüstü toplantısında karara bağlanan ve Vali Yiğitbaşı tarafından onaylanan destek çerçevesinde, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde toplamda 5 milyon TL tutarında ayçiçeği tohumu ve 1 milyon TL tutarında nohut tohumunu çiftçilere dağıtacak.

 Afyonkarahisar’da üretim yapan çiftçilere verilecek tohum desteği sayesinde, tarımsal üretimin depreme rağmen ülke çapında devamlılığının sağlanacağını ifade eden Vali Yiğitbaşı, ''Asrın felaketi bölgede birçok şeyi aynı anda etkiledi. Özellikle bölgeni hem sınai hem de tarımsal üretimi sekteye uğradı. Bu noktada hızla alınacak önlemler ve verilecek destekler üreticilerimiz için çok önemli. Biz de Afyonkarahisar olarak özellikle tarımda öngörülen aksamayı önlemek için böyle bir destek paketi hazırladık. Bölgede eksilmesi düşünülen ürünleri, vereceğimiz tohum desteği sayesinde şehrimizde üreteceğiz. Bu sayede ülkemizin tarımsal üretimini eksiksiz devam ettirmiş olacağız. Bu sürece destek olan ve hızlıca karar alan Afyonkarahisar İl Özel İdaresi Genel Meclisi'ne de bu vesileyle teşekkür etmek istiyorum.'' sözleri ile açıklamasını sonlandırdı.