Deprem bölgesinde 38 bin artçı sarsıntı meydana geldi

Bugün AFAD tarafından yapılan açıklamalara göre deprem bölgesinde 3 ayda 38 bin artçı depremin meydana geldiği öğrenildi.
Deprem bölgesinde 38 bin artçı sarsıntı meydana geldi

6 Şubat tarihinde meydana gelen deprem felakatinin ardından özellikle depremin etkilediği 11 ilde pek çok artçı sarsıntı gerçekleşti. AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından gerçekleştirilen duyurulara göre o dönemden bu yana meydana gelen tüm depremler ve artçı sarsıntılar kaydedilerek raporları vatandaşlara da ulaştırıldı. 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar tarafından bugün yapılan son dakika açıklamasına göre 6 Şubat tarihinden sonra bugüne kadar meydana gelen depremler de açıklandı. Rekor seviyedeki artçı sarsıntılar konusunda vatandaşlar bilgilendirildi. 

"DÜNYA TARİHİNDE BÖYLE BİR ALANDA ETKİSİ OLAN BAŞKA DOĞAL AFET YOK"

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin hangi boyutta oluştuğunu açıklayan Tatar, "Baktığınızda gerçekten büyük bir felaket, 11 ili etkileyen, 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremden söz ediyoruz. Dünya tarihinde aslında baktığınızda bu kadar büyük boyutta, bir anda kırıldığında yaklaşık 500 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getiren, arkasından yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkisi olan bir başka doğal afet yok." şeklinde konuştu.

38 BİN CİVARINDA ARTÇI SARSINTI MEYDANA GELDİ!

Yapılan açıklamalara göre toplamda 3 ay sürede meydana gelen artçı sarsıntıların sayısını belli olduğunu ifade eden Tatar bu konu hakkında da "Şu ana kadar 38 bin civarında artçı sarsıntı meydana geldi. AFAD'ın deprem dairesinin 1 yılda ölçtüğü ortalama deprem sayısı 22 bin civarındayken sadece 3,5 aylık bir süre içerisinde bu depremlerin yarattığı artçı sarsıntı sayısı 38 bin civarında. Bu çok büyük bir rakam ve bunların bir bölümü zaman zaman 5 civarına ulaşabiliyor. Bu tür durumlarda özellikle kaya düşmesi bizim açımızdan büyük bir risk. Adana'da 4 öğretmenimizin kaya düşmesi sonucunda yaşamını yitirmesi halen yüreklerimizde bir acı olarak duruyor. O yüzden özellikle yerleşim alanlarında, yerleşim alanlarına yakın yerlerde bu tür kaya düşmesi olan yerlerde dikkatli olmamız gerekiyor. AFAD'ın bu konuda deprem sonrası yaptığı çok sayıda saha çalışması var. Bu çalışmalar sonrasında kaya düşmesi riski altındaki birçok yerleşim yeri tahliye edildi. Ama halen kırsalda bu artçı sarsıntılar sonrası özellikle kaya düşmesi riskine maruz kalabilecek yerler var." şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Tüm bunların yanı sıra bu fay hatlarının her an her yerde 5 - 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyellerinin bulunduğunu ifade etti.