Denetimler yolda! İstanbul'da yaşayan vatandaşlar için o evlerin inşası artık yasaklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafında yapılan son açıklama ile birlikte asma kat evlerin inşasının artın yasaklandığı duyuruldu.
Denetimler yolda! İstanbul'da yaşayan vatandaşlar için o evlerin inşası artık yasaklandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından özellikle son dönemde ile birlikte Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremin ardından konutlar için yeni kararlar alınmaya başlandı. Alınan bu kararlar ile birlikte milyonlarca kişi tarafından yaşanan deprem felaketi nedeni ile endişelerin artması ile birlikte çalışmaları başlatan İBB, konutlar hakkında kritik bir karar alınabileceğinden bahsetti. Binaların güvenilirlik ve sağlanmlık açısından hangi durumda olduğu oldukça merak edilirken İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen hızlı tarama yöntemi sayesinde binaların sağlamlığının daha da hızlı bir şekilde öğrenilebileceği görüldü. Durum bu şekilde iken bu binalar arasından asma katlar belediye tarafından gündeme getirildi. 

YAPILARA ASMA KAT YASAĞI GÜNDEMDE! 

Konutların denetimi devam ederken İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe tarafından yapılan yeni bir açıklama ile birlikte asma katların artık yasaklı olacağı ifade edildi. Alınan bu karar hakkında Gökçe tarafından, “Asma kat, binanın simetrisini bozup kısa kolon etkisi yarattığı için olası bir deprem durumunda binanın oradan çökmesine yol açabilecek etkenlerden biri. Asma kat yapılmasına da depremde kırılganlığı çok yüksek yumuşak kat yapılmasına da müsaade etmeyeceğiz. Zemin katı 4.5 metre yapıp üzerine de asma kat yapıyor ve binanın simetrisini bozuyorlar. Bu ülkemizin birçok kentinde çok yaygın. Depremde de gördük ki binaların önemli bir bölümü taşıyıcı sistemine zarar verildiği, alt kattaki dükkân, banka, market, galeri, fırının taşıyıcıya zarar verdiği için çöktü. Bu durum yeni binalarda da görüldü. Onun için biz asma katı yasaklıyoruz.” şeklinde açıklama yapıldı. 

Bu nedenle İstanbul'da yaşayan vatandaşlar tarafından bu konunun merak uyandırması ile birlikte kişilere güvenli yapıların oluşturulması konusu hakkında da bilgi verildi. 

RİSKLİ YAPILARAK MÜDAHALE EDİLECEK! 

Yapılan son açıklama ile birlikte 12 Ağustos 2001’den önce yapılmış olan yapıların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’ne uymayanlara yapı kullanma izin belgesi verilmeyeceği duyurularak bununla birlikte de yeni yapılar için de 4 katta bir bodrum kat yapılmasının tavsiye edildiği belirtildi. Bu nedenle de devrilme riski az olan yapılarak yapılarak dört katta bir veya altı katta bir bodrum kat yapılacağı ifade edildi.