Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki deprem konutlarının ilk teslim tarihini açıkladı!
Türkiye 6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem ile büyük bir acı yaşarken toplam 11 ilde yıkımlar olmuştu. Bu yıkımlarla beraber çok sayıda vatandaş evini kaybetti. TOKİ yönetiminde bu evlerin yeniden yapımı devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu.
11 İLİN BELEDİYE BAŞKANLARIYLA TOPLANTI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki depremden etkilenen 11 ilin belediye ve belde başkanları ile bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda deprem bölgesinin yeniden inşa ve ihya çalışmaları masaya yatırıldı ve atılması gereken yeni adımlar tartışıldı.
180 BİN KONUT YIL SONUNDA TESLİM EDİLECEK
Toplantıya ilişkin bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Depremlerle 11 ilimiz etkilendi ama bine yakın ilçe ve köy zarar gördü. Hasarın maddi boyutu 100 milyar dolarlarla ifade ediliyor. Bu bölge için tespitleri ve planlamaları yapmış durumdayız. Bizim devlet olarak 680 bin adet konut inşa etmemiz gerekiyor. 170 bin civarında da iş yeri yapmamız lazım. İlk etapta 180 bin konut için ihaleler yapıldı. Bunların teslimatları da ekim, kasım veya aralık ayı gibi olacak. İlk hak sahibi vatandaşlarımız yeni evlerine giderek güvenle oturacaklar.” dedi.
YAPILAŞMAYA KATI KURALLAR GELİYOR
Yeni yapılaşma hakkında bilgi de veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki , “Yeni yapılaşmada rezerv alanlara yöneliyoruz ama vatandaşlarımızın taleplerine de dikkat ediyoruz. Bizim bu konuda bazı kırmızı çizgilerimiz var. Her ne olursa olsun, belki ceza kanunlarına da girecek ama fay kırıkları ile fay hatları üzerinde yapılaşma olmayacak. Şehrin en kıymetli arsası olabilir, eşraftan önemli birisinin mülkiyeti olabilir, ne olursa olsun hiç fark etmez fay hatları üzerinde yapılaşmaya yasak getireceğiz. Bunun yanında sıvılaşma olan alanlarda da yapılaşmaya izin verilmeyecek. Ayrıca dere yatakları gibi semini uygun olmayan yerlerde de yapılaşmaya geçit olmayacak. Tamamen sıfır tolerans sistemine geçiyoruz. Mühendislik işlerinde de bu uygulanacak.” ifadelerini kullandı.