Cem evinde aşure ve lokma dağıtıldı

Uşak Valiliği tarafından Uşak Alevi Kültür Derneği Işık Cem Evi’nde aşure ve lokma dağıtımı etkinliği gerçekleştirdi.
Cem evinde aşure ve lokma dağıtıldı

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan etkinlikte ilk konuşmayı Uşak Alevi Kültür Derneği Başkanı Bektaş Şentürk yaptı. Şentürk, konuşmasında Kerbela olayının tarihçesine değindi.

Daha sonra Alevi Dedesi Nazmi Aydedeoğlu, Kerbela olayının aleviler üzerindeki etkilerini anlattı. Dede dualar okudu ve gülbankler söyledi.

Daha sonra mikrofona gelen CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım kısa bir konuşma yaparak Alevilerin Muharrem ayını kutladı.

Son olarak kürsüye gelen Vali Funda Kocabıyık da yaptığı konuşmada; İslam tarihinde Muharrem ayına bolluk ve bereket ayı olması nedeniyle ayrı bir önem verilmesinin yanında, aynı zamanda asırlardır dinmeyen ortak acıların yaşandığı bir ay olarak da bilindiğini dile getirdi.

“KERBELA MÜSLÜMANLARIN ORTAK ACISIDIR”

Vali Kocabıyık, “Kerbela’da Hz. Hüseyin ve ehlibeytin şehit edilmesi, mezhebi, ırkı, coğrafyası ve kültürü ne olursa olsun, Allah’a ve Resulüne iman eden, ehlibeyte muhabbet besleyen her bir Müslümanın ortak acısıdır.

Hz. Hüseyin, İslam’ın yolunda, güzel bir hayatın, yüce bir ahlakın asil bir duruşun mümtaz temsilcisidir. Esasen onun gayesi ve ideali, hayatında,  ahlakında ve asaletinde bellidir. Nitekim o topluma zarar getirecek düşünce ve eylemin karşısında yer almış, ümmet ve kardeşlik bilincinin ihyası için çalışmıştır.

Hak hukuk ve adaleti hakim kılma gayesi ile zulmün ve haksızlığın karşısına dikilmiş. Ve bu uğurda hayatını feda etmiştir.

İslam tarihinin en büyük acılarından birisi olan Kerbela bizlere hayati sorumlulukları hatırlatmaktadır. Gönül kapılarını birbirimize ardına kadar açmak, her türlü kutuplaşmayı bir tarafa bırakmak, kardeşlik ahdimizi yenilemek, Hz. Hüseyin’in ideali olan vahdet ve kardeşlik bilinci içerisinde birbirimize daha çok kenetlenmek gibi önemli bir sorumluluğu omuzlarımıza yüklemektedir.

Fitne ve fesadı körüklemeye çalışan şer odaklarına karşı daima uyanık olmayı telkin etmektedir.

Bu vesile ile başta Hz. Hüseyin ve Kerbela Şehitleri olmak üzere; Malazgirt’ten Çanakkale’ye, Sakarya’dan İstiklal Mücadelesine, 15 Temmuz’dan günümüze kadar vatan ve mukaddesat uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi şükranla yad ediyorum.

Siz değerli hemşerilerimin ve tüm Müslümanların barış huzur ve güven içerisinde bir hayat yaşamasını yüce Rabbimden niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.

Uşak Alevi Kültür Derneği Semah Ekibi gösterisi, Zakir Nuri demirel ve Murat Ceran’ın deyişleri ile devam eden program, Vali Kocabıyk ve Dede Nazmi Aydedeoğlu’nun; aşura, kavurma, pilav ve ayrandan oluşan lokma dağıtmasıyla son buldu.

Aşure ve lokma dağıtımı törenine; Uşak Valisi Funda Kocabıyık, CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak Emniyet Müdürü Mesut Gezer, Uşak Jandarma Alay Komutanı Jandarma Albay Murat Kılıç, Vali Yardımcısı ve Banaz Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, İYİ Parti Uşak İl Başkanı Şener Toköz ve vatandaşlar katıldı.

(SALİH KILINÇ/HABER)

İlgili Haberler