Bu karar tüm sürücüleri ve yayaları ilgilendiriyor

Uşak merkezde sarraf Mustafa Peker’e otomobil kullanırken yaya geçidinde yayalara yol vermediği gerekçesi ile para cezası kesildi. Peker, trafik ekiplerinin araç sürücülerine pusu kurar şekilde konuşlandığını ve uyarı yapılmadığını ileri sürerek cezaya itiraz etti. Mahkeme de emsal karar alarak, cezanın iptal edilmesine hükmetti.
Bu karar tüm sürücüleri ve yayaları ilgilendiriyor

Sarraf Mustafa Peker’e 9 Aralık 2020 tarihinde İsmetpaşa Caddesi üzerinde bulunan eski belediye binası kavşağında, 42 PE001 plakalı aracıyla yaya geçidinde ilk geçiş hakkını bekleyen yayalara yol vermediği gerekçesi ile 448 lira 50 kuruş para cezası kesildi.

Mustafa Peker, bu cezayı Avukatı Süleyman Onur Yandım vasıtası ile yargıya taşıdı. Avukat Süleyman Onur Yandım hazırladığı itiraz dilekçesinde; trafik ekiplerinin uygulama noktasına geçmeden önce kavşağa sürücüleri uyarıcı trafik işaret levhaları yerleştirmediğini belirtti.

“Hukuk Devleti vatandaşın hata yapmasını beklemez”

Yandım cezaya itiraz dilekçesinde, ceza yazan trafik ekiplerinin, kavşakta bulunan bir taksi durağında sürücülerin göremeyeceği bir noktada konumlandığını ve cezaları buradan yazdığını video görüntüleri ile ileri sürerek; “Trafik ekipleri araç sürücülerine pusu kurar şekilde konuşlandırılmıştır. Sürücülere trafik denetlemesi yapıldığına ilişkin herhangi bir levha ve uyarı işareti olmaksızın idari işlem uygulamışlardır. Bu durum, açıkça hukuka aykırıdır. Hukuk Devleti vatandaşın hata yapmasını beklemez. Hukuk Devleti tüm vatandaşlara adil davranmak durumundadır ve önceden uyarıları yapar. Ancak, olayda müvekkil trafik ekiplerince tuzağa dürülmüştür” ifadelerine yer verir.

Mustafa Peker’in Avukatı Süleyman Onur Yandım’ın itirazını değerlendiren Uşak 2. Sulh Ceza Hakimliği; “Özellikle CD görüntüsü incelendiğinde itiraz eden kişinin söz konusu ihlali gerçekleştirdiğine ilişkin hakimliğimizde net bir kanaat oluşmadığından yapılan itiraz doğrultusunda itiraza konu olan idari para cezasının kaldırılmasına karar vermiştir” yönünde Peker’in lehine karar verir.

(HİDAYET KIRAN / HABER)