Boş konutlardan vergi mi alınacak?

Türkiye'de yeni bir vergi paketi üzerinde çalışıldığı ifade ediliyor. Söz konusu vergi düzenlemesinde yer alan bir detay da dikkati çekti. Boş konutlardan vergi alınmasına ilişkin bir açıklamanın ardından ev sahiplerinin de araştırmaları başladı.
Boş konutlardan vergi mi alınacak?

Bir süredir üzerine çalışan vergi düzenlemesi ile ilgili olarak yeni iddialar gündeme geldi. Son günlerde bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan iddialara göre Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni vergi düzenlemeleri üzerinde çalışmalar yürütüyor. Kulislerde konut sektörüne yönelik yeni bir düzenleme yapılacağı konuşulurken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan taslakta emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edileceği gündeme geldi.

Düzenlemeye göre taşınmazların değerlerine yönelik veriler ile mülkiyet bilgilerinin tutulmasına yönelik Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre bir gayrimenkul değer bilgi merkezi kurulacağı ifade edilirken tapudaki işlemler bu merkezdeki bilgilere ve taşınmazla ilgili ekspertiz raporuna dayanılarak yapılacağı da belirtildi. Tüm bunların yanı sıra ''Boş konutlardan vergi mi alınacak?'' sorusu gündemin en önemli konu başlıkları arasında yer aldı.

BOŞ KONUTLARDAN VERGİ Mİ ALINACAK?

Konut kiralarının yüzde 200’ün üzerinde artış göstermesi ve temmuz ayından da yüzde 25 oranında uygulanan kira artış sınırının kaldırılacak olmasıyla beraber kiralık kotta arz talep dengesinin de bozulduğu ifade edildi.

bos-konutlardan-vergi-mi-alinacak.jpg

Ülkemizde 600 bin boş konut bulunduğuna ilişkin açıklamalar gelirken hükümetin de boş konutların piyasaya girmesi için yeni bir vergilendirme sistemi üzerinde çalıştığı ifade edildi. Yine kulis bilgilerine göre Türkiye genelinde boş tutulan evlerin bölge bölge haritası çıkarılarak yüksek kira beklentisiyle boş dairelerin vergilerinin artırılması gündeme geldi.

bos-konutlardan-vergi-mi-alinaca.jpg

Üzerinde çalışıldığı ifade edilen düzenleme ile boş konutlardan alınacak vergi ile ekonomiye katkı sağlanması hedefleniyor. Konuya ilişkin detayların bakanlık tarafından kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.