Bor karbür nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır?

Türkiye’nin ilk Bor Karbür Tesisi'nin açılışı bugün gerçekleşecek. Açılış öncesinde ise vatandaşlar bor hakkında merak ettikleri sorularına yanıt aramaya başladı.
Bor karbür nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır?

Bor karbür nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır? - Türkiye'nin büyük bir bor madenine sahip olduğu bilgisi daha önce de kamuoyunun bilgisine sunulmuştu.  Türkiye’nin ilk Bor Karbür Tesisi, Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla 18 Mart Pazar 2023 tarihinde açılacak. Kamuoyuna duyurulan son dakika gelişmesi ile birlikte, "Bor nedir, ne işe yarar, kullanım alanları nelerdir?" sorularına yanıt aranıyor.

BOR KARBÜR TESİSİ BUGÜN AÇILACAK

Türkiye’nin ilk Bor Karbür tesisinin açılışı öncesi bazı bilgiler paylaşıldı. Tam kapasite ile çalıştığında 279 kişiye istihdam sağlayacak olan Bor Karbür Tesisi'nde yılda bin ton bor karbür üretilmesi hedeflendiği kaydedildi. Açılacak tesis hakkında açıklamalarda bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Bor cevherindeki katma değer, borik asit gibi rafine ürünlerde 7 katına, bor karbür gibi ürünlerde 300 katına, bor karbürün kullanıldığı zırh sektöründe 2 bin katına, hatta roket nozul yapımı sektöründe 35 bin katına çıkmış oluyor.'' bilgisine yer verdi. Türkiye'nin ilk ve stratejik tesislerinden biri olacak, savunma sanayisine güç katacak Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi, Balıkesir'in Bandırma ilçesinde açılacak. 

BOR MADENİ NEDİR? 

Bor çok çeşitli bileşik yapma özelliğine sahip olmasının yanı sıra nötronları absorbe ve etme özelliğine sahiptir. Günümüzde vazgeçilmez ham maddeler arasında olan bor, birçok farklı özelliği ile beraber en önemli elementler arasında yer ediniyor. Enerji kaynağı olarak kullanılabilecek potansiyele sahip olan Bor, hammadde olarak değerlendiriliyor. Bor, kaynak olarak en fazla Türkiye'de yer alıyor. Bor aynı zamanda pek çok kara bitkisinin büyümesi için önemli bir rol oynar. O yüzden doğal yaşam için de Bor oldukça önemli bir yapıya sahiptir.

Gelecek için enerji kaynakları açısından en önemli elementler içerisinde yer alan bor, kullanım alanları açısından geniştir. Bor madeninin özellikleri ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Çeliğin sertliğini arttırma özelliğine sahiptir.
  • Safir kristal olarak bor yarı iletkendir.
  • Yüksek sıcaklıklarda metal gibi elektrik iletirken, düşük sıcaklıklarda ise yarı iletken hale gelir.
  • Yer kabuğu ağırlığının yaklaşık olarak yüzde 0.001’ini oluşturur.