Bir sağlık emekçisinden 14 Mart Tıp Bayramı Güzellemesi 14 Mart Tıp Bayramı’nın hatırlattıkları

Yıl 1919 birinci dünya savaşı sona ermiş İstanbul İngiliz,Fransız ve İtalyan askerlerince işgal edilmiş.İngilizler Karargah olarak tıbbi Şişhane binasını seçmişti.
Bir sağlık emekçisinden 14 Mart Tıp Bayramı Güzellemesi 14 Mart Tıp Bayramı’nın hatırlattıkları

Esaret altında yaşamaktansa ölmeyi yeğleyen Türk aydınları halkı örgütlemeye başlamış, 14 Mart 1919 da işgale karşı Tıpbiyeli Hikmet’in de aralarında bulunduğu,Tıp Fakültesi öğrencileri protesto gösterileri düzenlemişler, dev bir Türk bayrağını işgal altındaki tıpbi Şişhane binasına asmışlardır. 

 Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıkarak başlattığı kurtuluş mücadelesi ile düzenlenen kongrelerden, Sivas Kongresine katılan TIpbiyeli HİKMET, vatanın kurtuluşunu mandacılıkta görenlere karşı şu konuşmayı yapmıştır.  ‘’  « Paşam, biz tıbbiyeliler beni buraya istiklâl davamızı başarma yolundaki mesaiye katılmak üzere gönderdiler, mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olurlarsa olsunlar şiddetle red ve takbih ederiz. Farz-ı mahal (örnek olarak), manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddeder, Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil vatan batırıcısı olarak adlandırır ve tel’in ederiz (lanetleriz) der.

  Gençlerin bu azim ve kararlılığını  gören Mustafa Kemal’in ağzından o tarihi sözler dökülüverir . Parolamız tektir. ‘’Ya İstiklal, ya ölüm ‘’. 

   Bu tarihi direniş öyküsüyle ölümsüzleşen 14 Mart Tıp Bayramı olarak kutlanarak ölümsüzleştirilmiştir.

Vatan savunmasında hep ön planda yer alan tıpbiyeliler, son bir yıldır insanlığın baş belası olan Korona Virüs salgınında da ön saflarda yerini almış kahramanca mücadele etmektedirler.

  Verilen mücadele yetkililerce,hakkınız ödenmez denilip alkışlarla geçiştirilmiştir,Korona Virüs meslek hastalığı sayılmamış,caydırıcı Sağlıkta şiddet yasası çıkarılmamış, Maaşları iyileştirilmemiş, kasım, Aralık, Ocak ve Şubat ayı ek ödemeleri ödenmemiş, 3600 ek gösterge verilmemiş, mesleki yıpranma dikkate alınmamıştır. 

  Bu gün yöneticilerce söylenecek her türlü güzellemeleri ret ediyoruz. Bir an önce fiziki ve ruhsal olarak yorulmuş,sağlık çalışanlarının sorunları çözülerek salgınla mücadelede yanlarında olunduğu hissettirilmelidir.

  Her türlü olumsuzluklara rağmen Sağlık emekçileri bu savaşı mutlaka kazanacaktır.

   Tüm hekim arkadaşlarımın tıp bayramını kutlar sağlık ve mutluluklar dilerim.

Dr.Arif Güvenir.

Atatürkçü Düşünce Derneği

GYK üyesi ve İç Ege Bölge