Bekçi Olma Şartları, Başvurusu ve Sınavı

Bekçi olma şartları başında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, askerlik görevini tamamlamak, başvuru yapılan zamanda 18 yaşını doldurmak, lise ve dengi mezunu olmak gibi maddeler bulunuyor.
Bekçi Olma Şartları, Başvurusu ve Sınavı

Bekçi olmak isteyen kişinin bekçilik için başvuru yaptığı ilçe sınırı içinde en az 1 seneden beri ikamet etmesi de gerekiyor. Bu şartları taşıyan kişiler bekçi olarak başvuru yapmak için hak kazanmış olurlar. Bekçi alımları özellikle son senelerde ciddi bir artış gösterdi. Bu nedenle bekçi alımlarına olan rağbet her geçen gün artarak devam etmektedir. Kişiler bekçi oldukları zaman yüksek maaş avantajından yararlanabiliyor.

Bekçi Olma Sınavı Nedir?

Bekçi olma sınavına bütün bekçilik için başvuru yapan kişilerin girmesi gerekiyor. İlk olarak yazılı sınavlar ve ardından mülakatlar yapılmaktadır. Bekçi olmak isteyen kişilerin bu sınavlardan belli bir başarı göstermesi şartı aranmaktadır. Bakanlık ilçelere göre alınaak olan bekçi sayısını Polis Akademisine bildirmektedir. Daha sonra Polis Akademisi tarafından bekçi ilanı yayınlanmaktadır. Kişiler e devlet sistemi üzerinden başvurularını iletebilirler. Polis akademisinin yazılı sınavına girilir. Sınav öncesinde sağlık kontrolünden geçmek gerekir. Fiziki elemeler de gerçekleştikten sonra sıra mülakatlara gelir.

Bekçi Olma Sınavı Nasıl Yapılır?

Bekçi olma sınavı yapımı ilk olarak yazılı sınavla başlar. Yazılı sınav içinde genel kültür, matematik, hayat bilgisi, fen bilgisi gibi konular yer almaktadır. Eğer kişiler bu konularda başarılı olurlarsa, fiziki sınava katılmaya hak elde etmiş olurlar.

Bekçi Olma Sınavında Hangi Belgeler İstenir?

Bekçi olma sınavında istenilen belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlık bilgilendirme formu,
  • Son 1 seneye ait 4 adet biyometrik foto,
  • Sınav başvuru talebini içeren dilekçe,
  • Askerlik hizmetini tamamladığına dair belge aslı,
  • Yaş düzeltmesi yaptırılması halinde yaptırılan belge,
  • Sınav başvuru ilçesinde son 1 senedir bulunduğunuza dair ikametgah belgesi,
  • Sınav ücretinin yatırıldığına dair dekont, makbuz,
  • Ehliyet, pasaport ya da nüfus cüzdanı belgelerinin eksiksiz olarak tamamlanması gerekir.

Bekçi olmak için başvuru yaparken belli bir ücret de ödemeniz gerekir. Bu ücret her sene değiştiğinden güncel olarak takip etmek gerekir.