Bayram namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Ramazan Bayramı 10 Nisan 2024 Çarşamba günü kılınacak olan bayram namazı ile başlayacak. Bayram namazının nasıl kılınacağı konusunda araştırmalar yapılıyor. Bayram namazı kaç rekattır ve nasıl kılınır?
Bayram namazı kaç rekattır, nasıl kılınır?

Ramazan Bayramı için artık çok kısa bir süre kaldı. İnsanlar bayram namazı ile beraber Ramazan Bayramı’na başlayacaklar. Bayram namazının nasıl kılınacağı ise merak konusu oluyor. Bayram namazının hemen öncesinde namazı kıldıracak olan imam bayram namazının nasıl kılınacağını cemaate anlatmaktadır. Ancak daha önceden bilgi sahibi olmak isteyenler bu namazın nasıl kılınacağını araştırıyorlar.

BAYRAM NAMAZI NİYET İLE BAŞLAR!

Bayram namazının ilk başlangıç aşaması niyet etmektir. Ramazan Bayramı için herkes namaza başlarken, “Niyet Ettim Allah rızası için Ramazan Bayramı namazı kılmaya. Uydun hazır olan imama.” şeklinde niyet edilir. Ardından ise bayram namazı kılınmaya başlanır.

BAYRAM NAMAZININ 1. REKATI!

Bayram namazı 2 rekat kılınan kısa bir namazdır. Bu namazın 1. rekatında önce imam sesli olarak ve cemaat de sessizce Allahuekber diyerek iftitah tekbiri alırlar ve eller de göbek hizasında bağlanır. Bu sırada herkes içinden Sübhaneke duasını okur. Daha sonra imam ile beraber ilave tekbirlere geçilir. İmam Allahuekber dediğinde eller kulak hizasına kaldırılır ve ardından yana salınır. İmam 2. tekbiri de aldığında aynı hareket yapılır. İmam 3. tekbiri aldığında bu defa eller bağlanır. İmam Fatiha ve Zammı sureyi okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler. İmam tekbir aldığında ruküya varılır. Sonrasında ise secde yapılır. Ardından da ikinci rekat için kalkılır.

BAYRAM NAMAZININ 2. REKATI!

Bayram namazının ikinci rekatında imam gizlice Fatiha ve zammı sure veya onun yerine geçecek bir ayet okur. Cemaat bu sırada sessizce imamı dinler. Rükuya gitmeden önce imamın Allahuekber demesiyle tekbir alınır ve eller kulak hizasına kaldırılıp yana salınır. 2. ve 3. tekbirde de aynısı yapılır. 4. tekbirde ise eller kulak hizasına kaldırılmadan rükuya ve ardından secdeye varılır. Secdenin ardından oturularak Tahiyyat, Salli-Barik ve Rabbena duaları okunur. Sonrasında ise selam verilerek namaz tamamlanır.

Namaz sona erdiğinde müezzinlerle beraber 3 defa “Allāhüekber Allāhüekber lâ ilâhe illallāhü vallāhü ekber Allāhüekber ve lillâhi’l-hamd” şeklinde tekbir getirilir. Ardından imam bayram hutbesini okuyup dua ile namaz tamamlanmış olur.