Başkan Çakın’dan Murat Dağı ve su için kararlılık mesajı

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın; Murat Dağı’nda Uşak’ın içme suyuna zarar verecek her türlü faaliyete karşı olduklarını, Uşak Belediyesi olarak bu konuda sonuna kadar mücadele edeceklerini belirterek kararlılık mesajı verdi.
Başkan Çakın’dan Murat Dağı ve su için kararlılık mesajı

Uşak Belediye Meclisi Mayıs ayı olağan toplantısında Uşak’ın içme suları hakkında bilgi veren Çakın, Küçükler içme suyunda su seviyesinin yüzde 30 altında olduğunu, Küçükler barajı civarındaki tüm derelerin barajda toplanması için DSİ tarafından çalışmalar yapıldığını anlattı.

Çakın, Murat Dağı’nı Uşak’ın su kaynağı ve can damarı olarak niteleyerek, belediye olarak Murat Dağı’nı sonuna kadar savunacaklarını vurguladı.

İşte Çakın’ın içme suyu ve Murat Dağı hakkındaki çok önemli açıklamaları:

Küçükler Barajında su istenilen seviyede değil

“Küçükler Barajında su seviyesi hala yüzde 30’ların altında, İstediğimiz seviyeye ulaşmış değil. Kar sularının erimesini bekliyoruz. Şu anda Çokoran suyu şehrimize yetmektedir.

Küçükler Barajına su taşıması için bir Darı Deresi projemiz var. Darı Deresi ve civardaki küçük derelerin suyunun Küçükler Barajına akıtılması için DSİ tarafından ihale yapıldı. Firma geldi ve çalışmalara başladı.

Darı Deresi projesinin ardından Murat Deresi sularının Küçükler Barajına akıtılması için yine DSİ çalışma yapacak.

Sorkun Barajında da çalışmalar bayram sonunda hızlandı. Yakın zamanda inşallah burada da su birikecek.

Evsel atık tesisinden çıkan atık su doğaya bırakılmayacak

Evsel atık tesisleri için bir ihale yapılmıştı. Ancak, hesaplanan maliyetin çok üzerinde teklifler geldiği için iptal oldu. Stratejik Dair Başkanlığımız tarafından maliyetler yeniden revize edilerek Cumhurbaşkanımızın onayına sunuldu. Onayla birlikte su arıtma tesisinin ihalesi en kısa zamanda gerçekleşecek.

Arıtma tesisinden çıkan suyun da Uşak Deri ve Karma OSB’de fabrikalarda kullanılması için fizibilite çalışmaları sürüyor. Atık suları doğaya salmadan Deri ve Karma OSB’deki fabrikaların yararlanmasını istiyoruz.

DSİ, Gökkaya Barajı ve isale hatları için proje ihalesine çıkmaya hazırlanıyor.

Murat Dağ’ında suyumuza zarar verecek hiçbir faaliyete izin vermeyeceğiz

Şu da unutulmamalıdır ki; tüm bu çalışmalar; tek su kaynağımız olan Murat Dağı’ndan gelen suları en iyi şekilde Uşak’ın ve Uşaklı hemşerilerimizin hizmetine en iyi şekilde sunmak için yapılmaktadır.

Burada tek su kaynağımız olan Murat Dağı’nın korunması, en önemli konudur. Uşak Belediyesi olarak geçmişte Murat Dağı’nda maden aramak isteyen bir şirkete ÇED raporu verilmişti. Uşak Belediyesi olarak bu konuda tavrımızı koymuş, taraf olarak mahkemeye başvurmuş ve ÇED raporunu iptal ettirmiştik.

Tabi, Murat Dağı’nda maden arama çalışmaları sadece bundan ibaret değildir. Maden arama ruhsatı almış başka şirketlerde vardır. Uşak Belediyesi olarak bizim duruşumuz bellidir. Uşak’ın içme suyuna zarar verecek tüm faaliyet ve çalışmalara sonuna kadar karşıyız.

Gerek Ankara nezdinde gerek hukuki boyutta mücadele edeceğiz

Her zaman şunu da ifade ediyorum: Biz oradaki toprağını suyunu savunan vatandaşla aynı şekilde hareket edemeyiz. Mutlaka ortak hareket etmemiz gereken durumlar olacaktır. Köylümüzle ve suyumuzu savunan STK’larla belediye olarak biz aynı şekilde hareket edemeyiz.

Biz, bir iktidar partisi olarak; gerek Ankara nezdinde, gerekse olayı hukuki boyuta taşıyarak mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. Bu konuda farklı bir tasarrufta bulunmamız mümkün değildir.

Murat Dağı, Uşak’ın su kaynağı ve can damarıdır. Bu dağımızda suyumuza zarar verecek her türlü faaliyete Uşak Belediyesi olarak asla izin veremeyeceğiz. Uşaklı hemşerilerimize bunu bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Su faturalarınızı Türkiye’nin her tarafından ödeyebilirsiniz

Hemşerilerimiz, Uşak Belediyesi olarak kestiğimiz su faturalarının tamamını anlaşmalı bankalardan ve belediyemiz veznelerinden ödeyebiliyordu. Şimdi, PTT Genel Müdürlüğü ile bir protokol imzaladık. Bundan sonra vatandaşlarımız, Uşak’ın her mahallesindeki PTT şubelerinden veya Türkiye’nin herhangi bir ilindeki PTT Şubesinden ödeyebilecekler.”

(SALİH KILINÇ / HABER)