Başkan Çakın; “SSK Evlerinde Kimse belediyeyi suçlayamaz”

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, SSK evlerinde kimseye en ufak bir iltimas yapılmadığını belirtti.
Başkan Çakın; “SSK Evlerinde Kimse belediyeyi suçlayamaz”

İmar yasası ve belediye meclis yasaları ne emrediyorsa bölgede ona göre yapılaşma izni verdiklerini vurgulayan Çakın, yasaların hükmettiği durumdan siyasi rant uğruna mağduriyet yaratılmak istenmesini de komik ve düşündürücü bulduğunu kaydetti.

Belediye yönetimi olarak sorunları bir kenara atıp vatandaşın mağdur olduğu olayları görmezden gelen bir anlayışta olmadıklarının altını çizen Çakın, “SSK Evleri, göreve geldiğimizde sorunun bütüncül olarak çözülemediği, mahkeme karaları ile yapılaşmanın olmadığı, artık vatandaşın hayatını tehlikeye sokan riskli yapı haline gelmişti.

Bölgedeki mülk sahiplerinden gelen talepler doğrultusunda buranın kendi kendine yapılaşmaya uygun olduğu düşüncesi ile belediye olarak Çevre ve Şehircilik bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmeler sonucu bölgede kendi kendine dönüşümünün önünü açmış olduk.

Dönüşümün birden bire olmasını beklemiyoruz. Bu tarz yapıların dönüşmesinde teşvik edici unsurlar çok önemli. Mevcut mevzuat, riskli yapılarda kira yardımları, harçların, vergilerin ödenmesinde büyük kolaylıklar sağlıyor.” dedi.

HERKES DAHA FAZLA DAİRE İSTİYOR

Hak sahiplerinin evlerinin yıkımı sonrası çok büyük beklentiler içinde olduğunu kaydeden Çakın, “Evinin yenisi yapılacaksa, “şu anda içerisinde yaşadığım ev riskli. Yerine yapılan daha güvenli ve nezih bir binada oturacağım” beklentisinin çok üzerinde, “Acaba bir fazla daire düşer mi? Öteki bir buçuk daire veriyormuş”  beklentiler çerisinde oluyor.

Bu isteklerde bulundukları için ben hak sahiplerini suçlamıyorum. Ancak bir taraftan şehirde dönüşümün gerçekleştirmesi noktasında, diğer taraftan da hakkaniyet noktasında bazı kurallara uygun hareket edilmesi gerekiyor.

Buradaki kat yüksekliği, daire sayısı vs, işte köşeyse 40 metrelik yolda köşeyse, bizden önceki belediye meclisleri, mevcut imar yasası neye göre vermemizi öneriyorsa yasaya mevzuata göre hareket ediyoruz. “ ifadesini kullandı.

YASAL HAKLARDAN MAĞDURİYET ÇIKARMAK ÇOK KOMİK

Çakın, “Hiç kimse diyemez ki; Uşak Belediyesi yasal olarak 3 kat vermesi gereken yere 5 kat verdi. 3 bin metrekare yere 5 bin metrekare inşaat izni verdi. Biz kanun neyse ona göre veriyoruz.

Lütfen diyorum. İnsanların yasal haklarını verirken sanki mağdur ediliyormuş gibi kamuoyuna açıklama yapmak, bundan da siyasi çıkar sağlamaya çalışmak, doğru değil. Bu açıklamayı yapan arkadaş daha öncede kentsel dönüşüm alanında yeşil alanı otel yapılıyor deyip komik duruma düşmüştü. Böyle bir şey söz konusu değil.

Ada bazı uygulamasını meclis kararı ile kaldırmıştık. Bundan yaralanan çok sayıda kişi oldu. Bu konuda da tüm kamuoyunu bilgilendirmiştik. Kanunun gerekliliğini yerine getiren bir çok kişi de halen bu uygulamadan yararlanabilir.

SSK evlerinde kalem oynayıp en ufak bir değişiklik yapmadık. Mevcut imar planında ne gerekiyorsa arkadaşlarımız ona göre çalışıyor” dedi.