Başkan çakın; “Pandemi döneminde halkımızı susuz bırakmayız”

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, gazetecilerle yaptığı 2020 yılı değerlendirme toplantısında, Uşak halkını 2020 yılında yaşanan kuraklığa rağmen pandemi döneminde susuz bırakmayacağını açıkladı.
Başkan çakın; “Pandemi döneminde halkımızı susuz bırakmayız”

Çakın’ın kuraklık ve su sorunu çözümü ile ilgili açıklamaları:

“Su konusu sürekli olarak karşımıza geliyor. Uşak’a su temin eden barajlarda suyun yüzde 10’ların altına düştüğünü daha önce söylemiştik. Şu anda Uşak’ta çeşmelerden suyun akmasının nedeni belediye olarak açmış olduğumuz yeni kuyular ve atıl durumdaki kuyuları tekrar faaliyete geçirmiş olmamızdır.

Ancak yeraltından temin edilen su ile ihtiyaç karşılamak verimli bir yöntem değildir. Çeşmeleri akmasını sağlar. Suyun daha da yerin altına çekilmesine neden olmaktadır. 300 metreden çıkan suyun enerji maliyeti çok yüksektir. İkincisi daha çok Konya da görmeye alıştığımız obruk ve çökmeler, Çivril’e kadar yani kapımıza kadar dayanmıştır.

BELEDİYENİN 3 AŞAMALI SU PLANI

Yer altı sularımızın dışında tek su kaynağımız Murat Dağı’ndan gelen suyumuzudur. Belediyemiz bu suyun temiz tutulması için elinden geleni yapmaktadır. Ancak, bu yıl Aralık ayına kadar Murat Dağına bile karın yağmadığı kurak bir mevsim yaşıyoruz. Murat Dağına kar ve yağmur yağmadığına göre; Uşak’ta evlerdeki musluklardan su akması için üç aşamalı bir plan yaptık.

Kısa vadede Kara Deresinde su biriktirip Küçükler barajına takviye etmek, orta vadede Baltalı göletindeki suları arıtma ya da direk Küçükler Barajına akıtmak, uzun vadede ise Gökkaya Barajının tamamlanması ve buradan su tedarik etmektir. Bu üç konuda çalışmalarımız sürüyor.

Suyu tasarruf etmek ve bu konuda Milli Eğitim Müdürlüğü ve ailelerin teşviki ile çocuklarımızı eğitmemiz gerekiyor. İkincisi, belediyemiz tarafından tasarruf aparatları dağıtılmasıdır. Bu konuda da pilot çalışmalarımız hızla sürüyor. Tamamlandığında tüm evlere bu tasarruf aparatlarından dağıtacağız.

Su tüketimi konusunda ne kadar tasarruf etsek de tüm dünyada suların yüzde 80’i vahşi tarımsal sulamada kullanılması suyun tüketiminde en önemli faktördür. Tarımsal sulama yapılsın ama su tasarruflu kullanılsın. “