Banaz ilçesini kurtlar bastı

Banaz ilçemize bağlı Murat Dağı eteklerinde bulunan köylerde kurtların saldırısı ve koyunları parçalaması köylüleri dehşet ve korku içerisinde bıraktı.
Banaz ilçesini kurtlar bastı

Yaklaşık 20 gün önce Bahadır köyünde 4 koyunu telef eden kurtların bu kez Ovacık köyünde bir ağıla saldırdığını ve 7 koyunu telef ettiğini sosyal medya sayfasından açıklayan CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye çağrıda bulunarak önlem alınmasını istedi.

Uşak’ın Banaz İlçesine bağlı Murat Dağı eteklerinde bulunan köylerde yaşayan hayvan üreticilerinin korku içinde yaşadığını kaydeden Yalım, kurtların köylerin içerisine girerek koyunları boğazladığını köylülerin büyük korku içerisinde olduğunu açıkladı.

Yalım; “Bundan 20 gün önce Bahadır köyüne inen kurtlar 4 hayvanı telef etmişti.

Aradan 20 gün geçmesine karşın bölgede hiç bir tedbir alınmadı. Müdürler foto kapan kuracaklarını söylemişlerdi. Fakat ne gelen, ne giden, ne de ilgilenen olmadı.

Şimdi de komşu köy Ovacık’ta kurtların saldırısı sonucu 7 koyun telef oldu” dedi.

“Hayvancılık yapan köylülerin can ve mal güvenliği yok”

Ovacık Köyünde yaşanan kurt saldırısı ile ilgili şu bilgileri kamuoyu ile paylaştı: “Koyunların sahibi Mehmet Gündüz isimli köy sakini sürüsünden 8 koyunu cumartesi günü Banaz İlçesi'nde bulunan hayvan pazarına götürüp satmak için ayırdı. Sürüden ayırdığı 8 hayvana aynı gece kurt saldırdı. 7 hayvan gece saat 24.00 ile 05.30 evinin önündeki ahırda kurtlar tarafından parçalandı. Sabah uyandığında hayvanlarının ölüleri ile karşılaşılan köylü çaresiz yetkililerden yardım elinin uzanmasını bekliyor. Yetkili tarım il ve ilçe müdürlüğüne haber vermesine karşın gelen-giden olmadı. Ortalama 3 bin liradan satıp 21 bin liralık yem borcunu ödemeyi düşünürken; hem hayvanları gitti. Hem de ödemeyi düşündüğü borcu halâ ortada duruyor. Yetkililerden ise hiç ses yok. Sorunun en başından bu yana bana ulaşan köylüler kendilerine yardımcı olunmasını istiyor. Şu anda CHP Ekonomi Masası’nın düzenlemiş olduğu toplantı nedeni ile Kocaeli'nde görevdeyim. Uşak'a dönünce ilk fırsatta Banaz'da bu sorunu yaşayan köyleri yerinde ziyaret edeceğim.

Kurtlar Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kontrolsüz bir şekilde doğaya salındı

Buradan yetkililere sesleniyorum. Özellikle Tarım ve Orman Bakanı Sayın Kirişçi bu sizin elinizde olan bir olay bu hayvanların devlet tarafından salındığını inkâr etsinizde bu hayvanları siz saldınız. Bu hayvanlar kısırlaştırılmadan böylesi bir ortama salınmaz. Kısırlaştırılmadan salınırsa, takip çipi takılmazsa, olacağı bu hayvanlar doğaları gereği çoğalıyorlar ve kontrolden çıkıyorlar. Derhal bu çiftçilerimizin sorunlarını çözün ve yaşadıkları kayıpları tazmin edin.

Geçtiğimiz haftalarda yakın köy olan Bahadır Köyünde ne yaşanmıştı;

Murat Dağı’nda hayvancılık yapan bizlerin hem can güvenlikleri hem de mal güvenlikleri tehlikede;

Murat Dağı’nda hem ilimiz Uşak ile birlikte komşu ilimiz Kütahya’nın dağ köyleri bulunmakta bu dağ köylerinin çoğunluğu tarım ve hayvancılık ile uğraşmaktadırlar.

Bana Uşak-Banaz Bahadır Köyü’nden sesleniyorum size tüm bu bölgenin köylerin dertlerini paylaşmak istiyorum.

“ Ben köyde koyun yetiştiriciliği yapmaktayım. Tüm köyde şuanda 2 bine yakın koyun var. Bizler yaz sezonu olduğu için gece dağlarda yaylım yapmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda devletimizin yabani domuzları yesin diye salmış olduğu kurtlar, şimdi bizim hayvanlarımıza saldırıp, zarar vermeye başladılar. Tüm Murat Dağı Köyleri can ve mallarından endişe etmektedirler. Tüm havza tedirgin her gece birkaç hayvanımız telef oluyor! Geceleri huzurumuz kalmadı! Bir an önce bu olayın bir çözüme ulaşmasını istiyoruz. Hayvanlarımıza ve bizlere saldıran bu kurtları vurduğumuz zaman bizlere cezai işlem uygulanıyor. Elimiz kolumuz bağlı çaresiz hayvanlarımızın telef olmasını seyrediyoruz.” Lütfen derdimize çare olun.

Buradan Sayın Tarım Orman Bakanı Sayın Vahit Kirişçi’ye sesleniyorum. Tüm Murat Dağı köylerinde yaşayan vatandaşlarımızın can ve malları tehlikededir. Bu konu ile ilgili olarak derhal tedbirler alınmalıdır. Aksi takdirde ileride hayvancılık yapacak köylü bulamayacağız! Bir koyun günümüzde 3000 lira civarındadır. Telef olması hayvancılık yapan kişi için telafisi zor bir ücrettir. Benim 6 koyunumu kurtlar yedi bizim köyde kısa surede 25 koyun gitti. Yakın köy Gürlek'te ise 30 koyun gitti. Bunlar düpedüz zarar çoluğumuzun çocuğumuzun rızkı gitti. Telef olan hayvanlar için köylülere destek olunmalıdır! Diye yetkilere seslenmişlerdi sonuç ortada.”

(SALİH KILINÇ / HABER)