Bakan Özhaseki'den deprem konutları hakkında son dakika açıklama geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki deprem bölgesi hakkında canlı yayında bilgilendirmeler yaptı.
Bakan Özhaseki'den deprem konutları hakkında son dakika açıklama geldi!

Bugün TV100 canlı yayınına katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki deprem bölgesine yapılan konutlar hakkında açıklamalarda bulundu. 179 bin konut için temellerin atıldığı ifade edilerek konutların yapım süreci hakkında bilgiler verildi.

FAY HATLARI HAKKINDA AÇIKLAMA GELDİ!

Deprem bölgesine konut yapımları ile ilgili en çok eleştirilerin fay hatları üzerine yapılma konusu olmasının adından Bakan Özhaseki tarafından "Rezerv alanlarına konut yapılınca bütün altyapıyı sıfırdan götürüyorsunuz. Yerinde dönüştürmek bizim için mecburiyet gibi. Biz istediğimiz gibi oralarda rezerv alan bulamıyoruz. Rezerv alan dediğimiz kamuya ait arazi. İstimlaka para vermek istemiyoruz. Şahis arazilerini istimlak etmek istesek ciddi bir miktar ödememiz gerekir. Hazine arazilerini istediğimiz oranda bulamıyoruz. Hatay'da yıllarda oturmuş insanları 25 kilometre ötedeki düz bir araziye taşıyamazsınız. 3-5 kilometre çevredeki arazilere bakılıyor, onu bulamıyorunca tıkanıyorsunuz. İnsanlar yaşadıkları bölgelerden uzaklaşmak istemiyor. Kentsel dönüşümün en büyük sorunlarından bir tanesi bu. Yerinde dönüşüm yapalım dedik. Yapı yasağı getireceğimiz yerler var, buraları asla vermeyeceğiz. Fay hatları nerede belli, buralara yapı izni verilmeyecek. Fay hatları üzerine bir daha ev yaptırırsanız size ‘Deli’ derler. Bu bizim kırmızı çizgimiz, imarlara işliyoruz." şeklinde açıklamalara yer verildi. 

İSTANBUL DEPREMİ RİSKİ!

İBB ile ortak çalışmalara başlanmasının ardından İstanbul depremi hakkında konuşan Bakan, "Türkiye bir deprem ülkesidir. En çok oynaklığın olduğu, en çok enerjinin birikip yıkıcıı depremlerin olduğu bir ülkedeyiz. Son 100 yılda 6 ve üzeri 226 deprem olmuş. Ana karamız üzerinde 1 buçuk senede bir yıkıcı bir deprem oluyor. Nerelerde fay hatları var belli. Hangi aralıklarla deprem olduğu belli. Böyle bir ortamda bir an önce tedbir almamız lazım. Dünyadaki deprem riski taşıyan 10 şehirden birisi İstanbul. Şu anda da bütün bilim insanlarının söylediği ortak karar Marmara’da bir kırılma olacağı ve buradaki sürenin dolduğu yönünde. Marmara Denizi'ne bakan bütün cepheler sıkıntılı. Bu deprem 7'nin üzerinde bir şiddetinde olacak. 5 saniye sonrada 5 sene sonra da 15 sene sonra da olabilir. O süre doldu, bizim bir an önce tedbir almamız gerekir. İstanbul'daki yapı stoğunda kayıtlara geçen 5.8 milyon bağımsız birim var. Bunlar içerisinde 1,5 milyon yapı riskli gözüküyor. İlk etapta yıkılabilecek yapı sayısı 600 bin. Yani 6 milyon yapıdan 600 bini yıkılır diyorlar. Vatandaş 10'da 1'i duyunca rahatlamasın. Her sokakta, caddede 2-3 bina yıkıldığında altyapı tahrip olur, ulaşım durur. Korkunç bir tablodan bahsediyoruz. " dedi.