Bakan Dönmez'den paylaşım geldi! İşte bor karbür hakkında merak edilenler

Bakan Dönmez sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım ile bor karbür hakkında merak edilenleri paylaştı.
Bakan Dönmez'den paylaşım geldi! İşte bor karbür hakkında merak edilenler

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bugün sosyal medya hesabı üzerinden bor karbür hakkında merak edilenlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Yapılan bu paylaşımda bor karbür hakkında "Teknolojinin, üretimin, yeniliğin yüzyılında, bor ve teknolojinin yeni buluşma noktası" olarak tanımlama yapan Bakan Dönmez, dünya üzerinde bor rezervlerinin yaklaşık olarak yüzde 73'ünün Türkiye'de bulunduğundan da bahsetti. 

BOR KARBÜR HAKKINDA MERAK EDİLENLERİ AÇIKLADI! 

Videolu anlatımda Türkiye'de uzun senelerdir gündemde olan ve merak edilen bor karbür hakkında hepsinin anlatıldığına değinilerek, "Savunma sanayi, otomotiv, uzay ve havacılık, elektronik, nükleer endüstri, hepsi de bor elementi ve bor bileşiklerinin kullanıldığı stratejik sektörler. Türkiye yeni bir teknolojiyle tanışıyor: bor karbür. Bandırma Bor Karbür Üretim Tesisi kendi alanında ülkemizde ilk, dünyadaysa sayılı örneklerden bir tanesi. Borik asit ve bir miktar karbon kaynağı 2400 derecede gerçekleşen tepkimeyle bor karbüre dönüşüyor." ifadeleri ile tanımlaması yapıldı.

Ardından yapılan açıklamalar ile kullanım yollarından bahsedilen bor karbür videoda "Yüksek kimyasal tepkimeye ve yüksek sıcaklığa dayanıklı elmas ve kübik bor nitrürden sonra dünyanın en sert üçüncü malzemesi. Hem de düşük yoğunluğa sahip. Bor karbürle güçlendirilmiş bir çelik yelek. Normal bir çelik yeleğin üçte biri oranında hafif ve çok daha dayanıklı. Bu projeyle birlikte zırh üretimi için ham madde temininde dışa bağımlılık tarih olacak. Zırhlı araçlar, nükleer reaktör kontrol çubukları, roket yakıtı, helikopter pervanesi. Bor karbürün kullanıldığı stratejik ürünlerin yalnızca birkaç tanesi. Bu yatırımla Türkiye, dünya bor liderliğini perçinliyor ve yepyeni bir teknolojiye kavuşuyor." şeklinde açıklandı. 

Sosyal medya hesabından yapılan bu paylaşım ile birlikte bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile Balıkesir'in Bandırma ilçesinde ilk bor karbür tesisinin açılacağı öğrenildi.