Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Ahıska ve Kırım Türkleri geliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 5 milyon mülteci için; “geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” derken, Uşak’a gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kardeş ülkelerden 7 bin civarında insanı Türkiye’ye getirdiklerini açıkladı.
Bakan Çavuşoğlu açıkladı: Ahıska ve Kırım Türkleri geliyor

Son günlerde Türkiye’de yaşayan Suriyeli, Afganlı, İranlı ve Iraklı mültecilerin geri gönderilmesi tartışılırken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, kardeş ülkelerden 4 bin civarında insanı Türkiye’ye getirdiklerini şimdi 2 bin kişiden fazla bir listeyi getirmeye hazırlandıklarını söyledi.

Akşam saatlerinde Uşak Atatürk Kültür Merkezi’nde iş insanları ve STK temsilcileri ile bir araya gelen Bakan Çavuşoğlu burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ukrayna'da savaş ortamında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını güvenli şekilde tahliye ettik. Bizim görevimiz onları güvenli şekilde tahliye etmek. 17 binden fazla vatandaşımızı tahliye ettik. Dönmek isteyen herkesi, hemen hemen yüzde 99'unu ülkemize getirdik güvenli şekilde çok şükür. Ama bunları hiçbir zaman şova dönüştürmüyoruz. Bunlar bizim görevimiz. İmkanlarımız olmasa yapamayız, tahliye edemeyiz. 7 bin civarında kardeş ülkelerin, özellikle Türk devletlerinin vatandaşlarının tahliyesini de aynı şekilde yaptık. Ahıska Türklerini ve Kırım Tatarlarını getiriyoruz, 4 bin civarında getirdik, şimdi Ahıska Türklerinden 2 bin kişiden fazla liste geldi. Onları da tahliye ediyoruz. Gerek Rusya gerek Ukrayna üzerinden, Romanya ve komşu ülkeler üzerinden. Getirmemiz lazım. Güçlü devlet vatandaşını geride bırakmaz, yalnız bırakmaz. O yüzden konsolosluk işinde de kendimizi geliştiriyoruz."

"GERİ DÖNÜŞLERİ İÇİN ELİMİZDEN GELEN GAYRETİ GÖSTERİYORUZ"

Sık sık Suriyeli mültecileri göndermeyeceklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki gün dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye geçici ev sahipliği yapmaktadır. Tek başına bırakılmış olsak da Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşü için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" demişti.

(SALİH KILINÇ / HABER)