B sınıfı ehliyeti olanlar dikkat! Resmi Gazete'de yayımlandı, artık resmen değişti!

Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile çok kritik bir değişiklik kararı alındı. B sınıfı ehliyeti olanlar hakkında alınan değişiklik kararı yürürlüğe girdi.
B sınıfı ehliyeti olanlar dikkat! Resmi Gazete'de yayımlandı, artık resmen değişti!

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Bu yönetmelik değişikliği B sınıfı ehliyeti olan vatandaşları kapsıyor. Bu ehliyete sahip olan vatandaşlar belirli koşullarla 125 cc’ye kadar olan motosikletleri de kullanabilecekler.

KOŞULLAR AÇIKLANDI!

125 cc’ye kadar olan motosikletleri B sınıfı ehliyet ile kullanabilmenin şartları şu şekilde açıklandı:

“a) Deneyim bakımından en az 2 yıllık B sınıfı geçerli sürücü belgesine sahip olmak,

b) Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile Muayenelerine Dair Yönetmelikte iki tekerlekli araçları kullanacaklar için aranan sağlık şartlarını taşımak,

c) Başvuru tarihinden itibaren geriye doğru beş yıl içinde 2918 sayılı Kanuna istinaden daha önce sürücü belgesi geçici veya daimi olarak geri alınmamış olmak”

resmi-gazete.jpg

DİREKSİYON EĞİTİMİ VE UYGULAMA SINAVI YAPILACAK!

B sınıfı ehliyete sahip vatandaşların 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmeleri için direksiyon eğitimi alarak uygulama sınavına girerek başarılı olmaları gerekecek. Uygulama sınavında başarılı olacak olan vatandaşların ehliyetlerine sistemde A1 sınıfı sertifika işlenecek. Böylece her türlü ticari faaliyette kullanılan motosikletler hariç olmak üzere Türkiye sınırları içerisinde A1 sınıfı sürücü belgesi ile kullanılabilen motosikletler kullanılabilecek.

DEĞİŞİKLİK YÜRÜRLÜĞE GİRDİ!

B sınıfı ehliyeti olan vatandaşlara verilen bu değişiklik ile alakalı olarak çıkarılan yönetmelik değişikliği bugünden itibaren yürürlüğe girdi. B sınıfı ehliyetleri ile aynı zaman A1 sınıfındaki motosikletleri kullanmak isteyenler direksiyon eğitimine katılacaklar ve ardından da uygulama sınavına girecekler. Bu uygulama sınavında başarılı olanlar aynı zamanda B sınıfı ehliyetleri ile 125 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanma hakkına sahip olacaklar. Yapılan bu yönetmelik değişikliğinin sağladığı imkandan çok sayıda vatandaşın yararlanması bekleniyor.