Aşıya Karşılık Petrol

Venezuela'nın Devlet Başkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz günlerde oldukça ilginç bir açıklamanın altına imza attı. Maduro, koronavirüs aşısı almak için karşılığında ham petrol verebileceklerini açıkladı.
Aşıya Karşılık Petrol

Ülkeler Koronavirüs Aşısına Erişmeye Çalışıyor

Koronavirüs aşısı uygulaması tüm dünyada gerçekleştirilmeye başlandı. Bilindiği üzere bazı Avrupa ve Uzak Doğu ülkeleri ile ABD, aşının imalatı ve satışı konusunda öncü devletler oldular. Bazı ülkelerinse aşıya ulaşma noktasında çeşitli sorunlar yaşamakta oldukları görülüyor. Bu ülkelerden biri de Venezuela.

Venezuela devlet başkanı Nicolas Maduro, geçtiğimiz gün konuyla ilgili bir söylemde bulundu. Maduro’nun bu söylemi dünya basınında geniş yer buldu. Maduro, koronavirüs aşısı alabilmek için, aşının karşılığında ham petrol verebileceklerini iletti.

Her ne kadar koronavirüs aşısının üretimini ve satışını yapan ülkeler Avrupa, Uzak Doğu ülkeleri ile ABD olsa d aşının dünyanın her yerine dağılımını gerçekleştirebilmek için oluşturulmuş olan bir kuruluş bulunmakta. Bu kuruluş, Dünya Sağlık Örgütü’ne bağlı olarak çalışmalarını yürüten Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı.

Kısaca Covax olarak da bilinen bu program ile henüz koronavirüs aşısına erişim sağlayamamış olan ülkeler Covid-19 aşısına sahip olmayı amaçlıyor. Venezuela da bahsi geçen ülkelerden bir tanesi. 2013 yılından beridir ülkenin devlet başkanı olan, daha önce ise önceki devlet başkanı Hugo Chavez’in Devlet Başkan Yardımcısı olan Maduro, Covax aracılığı ile koronavirüs aşısına ulaşmaya çalışıyor.

Maduro’nun Çılgın Planı

Nicolas Maduro’nun konuya dair alışılagelmişin dışında bir planı ve teklifi var. Maduro’nun teklifi, koronavirüs aşısı karşılığında devletlere ham petrol vermek. Maduro, bu planı hayata geçirmek adına hazır ve hazırlıklı olduklarını iletti. Hatta bu sayede aşı vermeyi kabul eden ve aşı ticareti gerçekleştirmeyi planlayan ülkelerin de bulunduğunu iletti.

Bilindiği üzere Venezuela 300.878 milyon varil ile dünyanın en çok petrol rezervine sahip olan ülkesi konumunda. Ancak ABD, Venezuela’ya konuya dair yaptırım uyguluyor. Bu durum ise 2019 yılından beridir ülkenin petrol ihracatının önemli oranda düşmesine neden olmuş durumda.

Venezuela devlet başkanı ise bu dezavantajı avantaja çevirmeye hazırlanıyor. Henüz konuya ilişkin resmi bir ticaret olmadı. Ancak olması durumunda Covid-19 aşısına karşılık ham petrol verilecek.