Aşıda İnanılmaz Olay!

Ülkemizde kademeli olarak aşı yapılması çalışmaları hızlı bir şekilde yürürken, sırası gelip te aşı olmayan kişilerin oranı oldukça yüksek.
Aşıda İnanılmaz Olay!

Koronavirüsün hızlı bir şekilde yayılması bununla birlikte birçok ülkenin aşı çalışmalarında bulunmasıyla son dönemlerde aşı üreten birçok ülke oldu. Ülkemizde de yerli aşı çalışmaları hızlı bir şekilde devam ederken, uzmanlar adı ne olursa olsun yeter ki aşı olun çağrısında bulunuyor.  Fakat yapılan son çalışmalara göre sırası gelen ve buna rağmen aşı yaptırmayan kişilerin oranı %25 bandında. Oranın bu kadar yüksek olması, ciddi anlamda risk barındırıyor.

Uzmanların aşı ile ilgili yaptıkları açıklamalara göre aşının %80 oranında koruyuculuk sağladığı bu yüzden aşı yaptırmamanın yüksek bir risk olduğu üzerinde duruyor. Aşının ne kadar önemli olduğunu vurgulamak için çeşitli çalışmalar yapılması gerektiği ve halkan bilinçlendirilmesi de bu süreçte oldukça önemlidir. özellikle bazı kişilerin aşı olduktan sonra kurallara uymayı bırakması bu yüzden hastalanması toplumda aşı oldu ama sonuç alamadı gibi yorumlara neden olsa da bu oldukça yanlış bir kanıdır. Aşının yüzde 80 oranında koruyuculuk sağladığı bununla birlikte kişilerin ikinci dozu da mutlaka vurulması gerektiği söyleniyor. Koronavirüs aşısının yapılması, her iki dozunda yapılmasından sonra ancak 40 gün sonra koruyuculuğu başlıyor. Bu yüzden kişilerin bu süreçte dikkatli olmasında yarar var.

Aşı Yaptırmayanların Oranı %25

Toplumda sırası gelip de aşı olmayan birçok kişi bulunmasına karşın bu oranının büyük bir kısmının kadınlardan oluştuğu da edinilen bilgiler arasında. Ev kadınları, aşı olmayan grubun büyük bir kısmını oluşturuyor. Bu kişilerin aşı olmamasının öncelikli nedeni korku duymaları. Aynı zamanda kulaktan dolma bilgilerle oluşan aşı karşıtlığı.

Sağlık Bakanlığı tarafından çeşitli risk kriterlerine göre oluşturulan listede Covid-19 aşısı olacak olan gruplar sıralanmış bu sıralamaya göre sırası gelen kişiler aşı olmuşlardır. Sırası gelen kişilerin aşı olmaması ciddi anlamda sorun yaratırken, yetkililer bu konuda önlem alınması gerektiği ve halkın yeteri kadar bilinçlendirilmesi gerektiği görüşündü. Koronavirüs aşı randevusu almak isteyen kişiler de çağrıldıklarında aile hekimlerine başvurmalıdır.