Asansör yaptırmak istiyorum komşular karşı çıkıyor! Eski binaya asansör yapımına herkez katılmak zorunlu mu?
Asansör yaptırmak istiyorum komşular karşı çıkıyor! Eski binaya asansör yapımına herkez katılmak zorunlu mu? Türkiye'de 2018 senesinde yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamında tek bağımsız bölümlü konutlar hariç uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılması, 4 ve daha fazla olan binalarda ise asansör tesisi zorunludur. İskân edilen ve ortak alan bulunan bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunlu hale getirilmişti.
Ancak zorunluluk eski binaları kapsamadığı için eski binalarda ve asansör olmayan apartmanlarda komşular arasında sorunlar yaşanmaya başlanmıştı. Asansör yaptırmak istiyorum diyenler kadar 4 - 5 katlı binaya asansör maliyeti rakamını duyan ve karşı çıkan komşuların sayıları da arttı. Peki, eski binaya asansör zorunlu mu, herkes katılmak zorunda mı, giriş kattakiler asansör parası öder mi?
ESKİ APARTMANLARDA, BİNALARDA ASANSÖR YAPIMINA HERKES KATILMAK ZORUNDA MI?
İstanbul Barosu avukatı Mustafa Şeref Kısacık konu hakkında yaptığı açıklamasında "Binaya sonradan asansör yaptırmak için sayı ve arsa payı çoğunluğu sağlanması asansörün yapımı için yeterli olmaz. Eğer binanın projesinde asansör yoksa; bu durumda proje tadilatı gerektiği için maliklerin oybirliği ile karar almaları ve ilgili belediyenin de bu tadilat projesine izin vermesi gerekir. Bina asansör yapımına uygun değilse, asansör yapacak yer yoksa, asansör yapılması binanın statiğine zarar verecekse; belediye tadilat projesine onay vermeyecek ve oybirliğiyle karar alınmasına rağmen asansör yapılamayacaktır" diyerek çoğunluk kararı şartı olduğunu söyledi.
Ancak binanın planında asansör varsa ya da binada asansör boşluğu bulunmasına rağmen asansör yapılmadığı hallerde ise "Mimari proje asansör yapımına uygunsa, binanın statiğine zarar vermemek kaydıyla hâkim asansör yapılması yönünde karar verir. Hâkimin verdiği sürede gerekli bütçeyi oluşturarak ve toplayarak, yöneticinin asansörü yapması konusunda karar oluşturulur ve asansör yapılır" diyerek hakim kararı ile asansör yapımına karar verileceğini ifade etti.