Aramızdan ayrılışının 84. Yılında sağlık çalışanları da Yüce atamızı unutmadı

Cumhuriyetimizin kurucusu ve yurdumuzun kurtarıcısı Ulu Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. Yıl dönümü nedeni ile Uşak Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde de bir anma programı düzenlendi.
Aramızdan ayrılışının 84. Yılında sağlık çalışanları da Yüce atamızı unutmadı

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından kürsüye gelen Radyoloji uzmanı Dr. Ali Ercan, Atatürk’ün mazlum ülkelerinde önderi olduğunu, Türk toplumunu karanlıktan nasıl kurtardığını anlattı.

Ercan,“Tüm dünyanın takdir ve hayranlıkla izlediği, medeniyet mücadelesinde yol gösterici olan Ulu Önder Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. Yıldönümünde onu şükran ve minnetle anıyoruz.

Şunu da hatırlatmak isterim ki, İran’da mollalara karşı ciddi bir direnç gösteren kadınlar Atatürk posterleri ile yürüyorlar. Büyük lideri unutturmaya onu yok saymaya çalışanlara inat, onun bazı başarılarını kısaca sayalım:

Bir gecede cahil kaldık, karanlığa gömüldük diyenlere şunu hatırlatalım. O dönemde okuryazarlık oranı erkeklerde yüzde 7, kadınlarda binde 8 oranındaydı. Bunların büyük bir bölümü de azınlık mensubu kadınlardı. 40 köyün 30 bininde okul yoktu. Ülkede 40 ortaokul, 30 lise 1 üniversite vardı. Yani aslını söylemek gerekirse ülke gerçek karanlığı o zaman yaşıyordu.

Bunun yanın sıra geleceğimizi aydınlatacak erkeklerimizin çoğunu da yıllarca süren savaşlarda şehit vermiştik. Muasır medeniyetlere ulaşmak hayali ile yola çıkan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, bir günde olmasa da o günün koşullarında bu ülkeyi ve insanını hak ettiği yerlere getirdiler.

“Onların hayali ulusun geleceği olmuştu”

Ercan, sözlerine şöyle devam etti: “Cumhuriyetin ilanı, hilafetin kaldırılması, günlük hayatımızda, kıllık kıyafetimizde yapılan değişiklikler çok büyük adımlardı. Zaten bu yüzden biz onlara “Cumhuriyet Devrimleri” diyoruz. Bu yapılanlar çok cesaret gerektiren şeylerdi. Vatanını çok seven bu insanların kurduğu hayaller gelecekti.

Ulu Önder Atatürk sayesinde öğrendiğim Türkçe ile sizlere anlatabiliyorum. Düşünemeyen, felsefe yapamayan, bilim üretemeyen günümüzdeki karanlık beyinlerin aksine, 5 bin kitabı okuyan, satır satır not alan, onlarca kitap yazan, özellikle matematik ’de birçok terimin karşılığını bulan bir insandan bahsediyoruz. Bu insan ki Kurtuluş savaşından sonra bu ülkenin makûs talihini yenerek, kültürel, bilimsel, ekonomik savaşları da kazanmış bir dahi. Büyük bir komutan ve dâhidir.

O ve onun gibi düşünen yürekli insanlar için tasarruf edilemeyecek tek şey ülkenin bağımsızlığıydı. O yürekli vatansever insanlar bunları başarırken saraylarda oturmadı. Milletin bir kuruşunu gereksiz harcamadı. Mazlum milletlere örnek oldu. İkili ilişkilerde tüm dünyayla eşit koşullarda karşı karşıya geldi. Saygın bir devletin saygın bir devlet adamı olarak hiçbir zaman milletinin onurundan ve itibarından tasarruf edilmesine izin vermedi.

Hekimlere ve sağlık çalışanlarına verdiği değeri çok iyi biliyor ve hatırlıyoruz. Ne demişti? “Beni Türk hekimlerine emanet ediniz”. Günümüzde en üst makamlarca bizim için söylenenleri görünce, acı acı gülümsüyor, Mustafa Kemal Atatürk’ün geniş bir vizyon sahibi olduğunu, pozitif bilimlere ve bilim insanlarına inancının tam bir lider olduğunu tekrar tekrar yaşıyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde; İsmet İnönü’den Diyap Ağa’ya, Fevzi Çakmak’tan Kazım Karabekir’e, Sütçü İmam’a, Halide Edip’ten Kara Fatma’ya, Ayşe Çavuştan, Asker Saime’ye bu ülke için taş taşa üstüne koyan, bu güzel ülke için taş taş üstüne koyan, bu vatanı, kutsal bayrağımızı bize bırakan bu güzel insanları saygı, rahmet ve minnetle anıyorum”.

(SALİH KILINÇ / HABER)