Alkol kilidi uygulamasının teknik şartları belli oldu

Motorlu araçlarda gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sisteminin tip onayına ilişkin idari şartlar Resmi Gazete'de yayımlandı.
Alkol kilidi uygulamasının teknik şartları belli oldu

Motorlu araçlarda kullanılan akıllı hız destek sistemi, sürücü dalgınlık ve dikkat uyarı sistemi, olay veri kaydedicisi, alkol kilidi kurulum ön hazırlığı ve gelişmiş sürücü dikkat dağınıklığı uyarı sisteminin tip onayına ilişkin idari şartlar belirlendi.

YENİ SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?

Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan uluslararası yol ve sürüş güvenliği uzmanı Mert İntepe, "Alkol kilidi, sürücünün kontağı çalıştırmadan önce araç içi alkolmetreye üflemesini gerektiren ve alkollü araç kullanımını önlemek için tasarlanmış bir sistem. Farklı seviye ve sınırlara göre ayarlanabilecek teknolojiye sahip" dedi.

Yeni sistemin, sürücünün nefesindeki alkol oranını ölçerek belirli bir seviyenin üzerinde alkol tespit edildiğinde aracın çalışmasını engelleyeceğini belirten İntepe, sistemin alkollü araç kullanımı kaynaklı trafik kazalarını azaltmada etkili olacağını vurguladı. Teknolojinin kullanıcı dostu olması için çeşitli kalibrasyonların yapılacağı ve yanlış okumaların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınacağı belirtiliyor.

AVRUPA'DA BAŞARILI UYGULAMA ÖRNEKLERİ

Bu düzenlemenin AB regülasyonlarına uyum çerçevesinde yapıldığına dikkat çeken İntepe, "Bu düzenleme, 2010'lu yıllarda AB'de hayata geçmiş. AB'de bütün trafik ölümlerinin yüzde 25'inin sebebinin 'alkol' olduğunu biliyoruz. AB'de alkol, 'tekrarlayan suç' olarak görülüyor. 2000'den bugüne doğru baktığınızda AB, alkollü araç kullanma oranını yüzde 65 oranında azaltma hedefi koymuş ve bunun da yüzde 95'ini başarmış" diye konuştu.

Avrupa ülkelerinde uygulanan modelin trafikte can kayıplarını önemli ölçüde azalttığını ifade eden İntepe, Türkiye'de de benzer bir başarının yakalanabileceğini ancak ek önlemlerin de gerekli olduğunu belirtti. İntepe, özellikle İsveç ve Finlandiya gibi ülkelerde zorunlu hale getirilen alkol kilidi uygulamasının, tekrarlanan alkollü araç kullanma vakalarında ciddi düşüş sağladığını vurguladı.

UYUŞTURUCU ETKİSİNİ DE ÖLÇECEK TEKNOLOJİLER GEREKLİ

Türkiye'deki kaza istatistiklerine bakıldığında alkolün ölüm sebeplerinde ilk üç arasında gelmediğini belirten İntepe, bu düzenlemenin sadece alkol kontrolü üzerinden çok büyük sonuçlar vermeyeceğini, uyuşturucu madde etkisinin de kontrol edilebileceği cihazların kullanılması gerektiğini ifade etti. İntepe, "Bugün alkolden daha ziyade trafikte uyuşturucu madde etkisinde araç kullanma oranı daha yüksek" ifadelerini kullandı.