AÇIKLAMA GELDİ Seçimlerde oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Yerel seçimlere 5 gün gibi kısa bir süre kaldı. Seçim günü öncesinde çeşitli sebeplerden oy kullanamayacak olan vatandaşlar seçimlerde oy kullanmamanın cezasının ne kadar olduğunu sorgulamaya başladı. Belli oldu! İşte seçimde oy kullanmama cezası..
AÇIKLAMA GELDİ Seçimlerde oy kullanmamanın cezası ne kadar?

Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan ve 18 yaşını tamamlamış bireylere oy kullanma hakkı veriliyor. Ancak cezaevi hükümlüleri, askerler ve kamu hizmetlerinden yasaklı olanlar oy kullanma işlemlerini gerçekleştiremiyor. Bunların dışında kalan 18 yaş üstü vatandaşların oy kullanması gerekiyor.

Vatandaşlar seçime az bir zaman kala oy kullanılmaması halinde ne tür bir yaptırım ile karşılaşacaklarını merak etmektedir. Oy kullanmamanın cezası var mı? Oy kullanmama cezası ne kadar? İşte merak edilen tüm detaylar..

OY KULLANMAK ZORUNLUDUR

Yasalara göre ülkemizde oy kullanmak zorunlu bir işlemdir. Oy kullanmamanın cezası bulunmaktadır. Sondakika.com’un aktardığı haberin detaylarına göre YSK tarafından oy kullanmamanın gerçekleşmediği durumlarda kişilere cezai işlem uygulaması yapılmaktadır.

298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 25. Maddesine göre vatandaşların oy kullanması zorunlu bir işlemdir.

2023 YILINDA CEZA TUTARI 300 TL

2010 yılında konuya ilişkin yapılan açıklamada oy kullanmama cezası 22 TL olarak ifade edilmişti. Seçimlerde oy vermeme cezası 2023 yılındaki seçim için 300 TL olarak belirtilmişti. Seçimde oy kullanmayan vatandaşların cezasının Maliye Bakanlığı ya da PTT gibi devlet kurumları üzerinden yapabileceği biliniyor.

SEÇMEN KAĞIDI ZORUNLU MU?

Oy kullanmak için seçmen kağıdı zorunlu değildir. Seçmen kağıdı vatandaşların oylarını nerede kullanabileceklerini görmeleri açısından gereklidir. Ancak bu bilgiler şahısların e-Devletleri’nde bulunmaktadır. Kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi belgelerle de oy kullanmaya gidebilirsiniz. Seçmen kağıdı zorunlu değildir. Kısacası TC kimlik numarası olan her resmi nitelikteki belgele ile oy kullanma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.