AB’nin Geleceği ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Kongresi düzenlendi

Uşak Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından, Güney, Doğu Avrupa ve Karadeniz Bölgesi Ekonomi Üniversiteleri birliği işbirliği ile düzenlenen, “Avrupa Birliği’nin Geleceği ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” konulu uluslararası kongrenin açılışı yapıldı.
AB’nin Geleceği ve Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri Kongresi düzenlendi

Açılışa Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Sadiye Tutsak, Kongre Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz Bayar, davetli konuşmacılar Belgrad Üniversitesi’nden Prof.Dr. Predrag Bjelic, Selanik Aristotle Üniversitesi’nden Doç.Dr. Grigoris Zarotiadis ile Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Utku Utkulu, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektör Savaş, farklı ülkelerden birçok araştırmacıyı Uşak Üniversitesi’nde ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi. Bu tür kongrelerin üniversitelerin tanıtımı ve itibarı için önemli olduğuna dikkat çekerek, bilim insanlarının durmadan çalışmaları gerektiğini belirtti. Uluslararası kongreler vasıtasıyla, özellikle genç araştırmacıların diğer araştırmacılarla karşılıklı istişare ettiğini ifade eden Prof. Dr. Savaş, deneyim aktarımının önemli olduğunu söyledi. Üreten bir toplum haline gelmek için çok çalışıp çok üretmek gerektiğinin altını çizen Rektör Savaş, “Türkiye son yıllarda hızlı bir şekilde büyüyor. Rehavete kapılmadan, üreten bir toplum için çok çalışmalıyız. Kongrede emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Kongreden çıkacak sonuçların hem ülkemiz hem de dünya için faydalı olacağına inanıyorum.”dedi.

AB Dünyada Önemli Ekonomik ve Siyasi Aktörlerden Birisi            

Prof. Dr. Tutsak yaptığı konuşmada, kongreye 7 farklı ülkeden (Türkiye, Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan, Romanya, Kazakistan ve Nijerya) 144 araştırmacının katıldığını söyledi. Avrupa Birliği’nin (AB) geleceğini anlamanın hem Türkiye hem de Dünya açısından çok önemli olduğunu aktaran Prof. Dr. Sadiye Tutsak, “Demir Perdenin yıkılmasından bu yana AB’nin entegrasyonu hızlandı. Bugün 28 üye ülkesi ve 6 aday ülkesi bulunmaktadır. Bu durumda Avrupa Birliği küreselleşen dünyada önemli ekonomik ve siyasi aktörlerden birisi olarak Türkiye’nin temel ticaret ortağı olmuştur. Konferansımızda Avrupa Birliği’nin ve Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğini tartışmayı amaçlamaktayız. Konferansın her aşamasındaki değerli katkılarından dolayı başta Rektör Prof. Dr. Ekrem Savaş’a, davetli konuşmacılarımıza, Doç. Dr. Yılmaz Bayar’a, meslektaşlarıma ve katılımcı misafirlerimize teşekkür eder, başarılı ve verimli bir kongre olmasını dilerim.”şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Belgrad Üniversitesi’nden Prof.Dr. Predrag Bjelic, Selanik Aristotle Üniversitesi’nden Doç.Dr. Grigoris Zarotiadis ve Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Utku Utkulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Üç gün sürecek olan uluslararası kongrede 180 bildiri sunulacak.