6284 sayılı kanun nedir?

14 Mayıs tarihinde yapılması planlanan Milletvekili Genel Seçimi ve Cumhurbaşkanı Seçimleri için hareketlilik başladı. Partiler arasındaki ittifak görüşmelerinde ortaya atılan iddialar sonrası 6284 sayılı kanun kamuoyu tarafından merak edilmeye başlandı.
6284 sayılı kanun nedir?

 6284 sayılı kanun nedir? - Ülke gündeminde 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan genel seçimler yer alıyor. Her parti seçim hazırlığına devam ederken ittifak anlaşmaları da gündeme gelmeye devam ediyor. Son olarak yapılan ittifak görüşmelerinin ardından 6284 sayılı kanun gündeme geldi ve sosyal medyanın da gündemine oturdu. Siyaset masalarının konu başlığı haline gelen 6284 sayısı kanun hakkında da araştırmalar başladı. 

6286 SAYILI KAUNUN KALDIRILMASI TALEP EDİLDİ

Seçim öncesi ittifak ve işbirliği görüşmelerinde bazı partilerin 6284 sayısı kanun kaldırılması talebi gündemi meşgul etmeye devam ediyor.  '6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun' Türkiye'de kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun olarak karşımıza çıkıyor. 6286 sayılı Kanun, şiddete uğrayan veya uğrama riski bulunan kadın, çocuk, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takibe maruz kalan bireylerin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri içerir. Söz konusu kanun fiziksel şiddetin yanı sıra psikolojik, ekonomik, cinsel şiddet gibi çeşitli şiddet türlerini de kapsamaktadır. Kanunun yasalaşma süreci özellikle Türkiye'deki kadın hareketinin mücadelesi ve  Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine verdiği kararların sonucunda hızlanmış ve kanunun 2. maddesinde kanundaki esaslar büyük ölçüde İstanbul Sözleşmesi'ne göre oluşturuldu. 

6284 SAYILI KANUNUN ÖNEMİ NEDİR?

Türkiye'de aile içi şiddetin önlenmesine yönelik ilk kanun 4320 sayılı Ailenin Korunması Hakkındaki Kanun'dur. Kanundaki bazı yetersizlikler nedeni ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla, 6284 sayılı kanun 8 Mart 2012 tarihinde oy birliğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edilmiş ve 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.  6284 sayılı kanunun evli olmayan bireyleri koruması yönüyle de önem arz eder. 4284 sayılı kanunun evli olmayan bireyleri kapsayıp kapsamadığı tartışmalı bir konu olmuştur. Kanun, bazı kesimlerce yürürlüğe girdiği andan itibaren tartışmalara yol açarak "ailenin korunması" ibaresi, feminist çevrelerden kadını birey olarak değil aile kurumu üzerinden tanımlaması nedeniyle eleştiri de almıştır. Şiddet uygulayan kişi tanımının genişletilmesi açısından önemli olan 6284 sayılı kanun, her türlü şiddet olarak tanımlanan tutum ve davranışları uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişileri şiddet uygulayan kişi olarak tanımlar. Önleyici ve koruyucu tedbirlerin dahil edilmesi ve zorlama hapsinin getirilmesi açısından önemli olan yasa ile delil ve belge aranmadan gerekli önlemlerin  alınabilmesi mümkün kılınmıştır. Söz konusu kanunun kaldırılmasının talep edilmesinin ardından da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, söz konsuu kanunun kırmızı çizgi olduğunu dile getirdi.

İlgili Haberler