5,5 büyüklüğündeki deprem beklentisi için AFAD duyuru yaptı! O depremi üretebilecek fay hattı uyarısı

Uzmanlar Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından beklenen İstanbul depremine dikkati çekerek kritik uyarılara yer vermeye devam ediyor. AFAD ise 5,5 büyüklüğündeki deprem oluşturabilecek fayların bulunduğunu belirterek kritik bir uyarıya yer verdi.
5,5 büyüklüğündeki deprem beklentisi için AFAD duyuru yaptı! O depremi üretebilecek fay hattı uyarısı

5,5 büyüklüğündeki deprem beklentisi için AFAD duyuru yaptı! O depremi üretebilecek fay hattı uyarısı -  6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, uzmanları alarma geçirdi. Yaşanan deprem felaketinin ardından binlerce artçı sarsıntı kaydedilmeye devam ederken büyük depremler de yaşanmaya devam ediyor. Uzmanlar, Türkiye'yi bekleyen olası tehlikelere karşı uyarılarını yinelemeye devam ederken şaşırtan bir açıklama Afet Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından geldi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelerek 11 ili etkileyen depremlerin ardından binlerce artçı sarsıntı kaydedildiğini bildirdi. 

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, 5,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğine işaret ederek kritik ifadelere yer verdi. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 11 ilde yıkıma neden olması dışında pek çok şehirde de hissedildiğini belirterek bölgede artçı sarsıntıların bir yıla kadar devam edebileceğini kaydetti.

HER İLDE 5,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, 6 Şubat tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerdeki yıkıma dikkati çekerek artçı sarsıntıların sürdüğünü hatırlatarak ‘’Baktığınızda gerçekten büyük bir felaket, 11 ili etkileyen, 9 saat arayla meydana gelen iki büyük depremden söz ediyoruz.’’ dedi. ‘’Dünya tarihinde aslında baktığınızda bu kadar büyük boyutta, bir anda kırıldığında yaklaşık 500 kilometrelik bir yüzey kırığı meydana getiren, arkasından yaklaşık 120 bin kilometrekarelik bir alanda etkisi olan bir başka doğal afet yok." diyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, "Her an her yerde 5-5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde olan faylar var" diyerek dikkati çekti.

Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğuna vurgu yapan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, artçılarında sona ermesi için beklenilmemesi gerektiğine işaret etti. Her an ve her yerde 5,5 büyüklüğünde bir deprem olabileceğine dikkati çekerek vatandaşların endişelenmesine neden olan açıklamanın devamında ise  depremlerin ezber bozduğunu kaydetti. 

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLERİN DENEYİM OLDUĞUNU SÖYLEDİ

"Ülke olarak depremden sonra birçok konuyu öğrendik. Bu depremler bizim gerçekten her anlamda ezberlerimizi bozdu, çok büyük bir deneyim oldu.’’ diyen  AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar, afetlere maruz kalma potansiyeli yüksek bir ülke olduğumuzu kaydetti. AFAD'ın deprem sonrası yaptığı çok sayıda saha çalışması bulunduğunu da sözlerine ekleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Tatar,  kaya düşmesi riski altındaki birçok yerleşim yerinin de tahliye edildiğini belirtti. 

NOT: Bu yazıda yalnızca uzman görüşüne yer verilmiştir.