40 Yaşından İtibaren Sizde Düzenli Prostat Kanseri Muayenesi Olun

Sivaslı İlçe Toplu Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Şadan Ülker; “15 Eylül Prostat Kanseri Farkındalık Günü dolayısıyla prostat kanseri hakkında uyarılarda bulundu.
40 Yaşından İtibaren Sizde Düzenli Prostat Kanseri Muayenesi Olun

Yaşlanmayla birlikte daha sık ortaya çıkan prostat kanseri dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de erkek kanserleri arasında akciğer kanserinin ardından ikinci sırada olduğunu kaydeden Ülker; “ Yaş ilerledikçe risk artmaktadır. Birinci derece akrabasında (baba, erkek kardeş, abi) prostat kanseri görülenlerin bu kansere yakalanma riski diğer insanlara göre iki kat daha yüksektir. ‘Prostat kanseri erken tanı konulabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Erkeklerin 50 yaşından itibaren, birinci derece akrabasında prostat kanseri görülenlerin de 40 yaşından itibaren üroloji uzmanına düzenli muayene olması ve kanda prostat spesifik antijen (PSA) testini yaptırması erken tanı konulması açısından önemlidir dedi. Ayrıca hastalığın evresine ve özelliklerine göre farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Kişinin belirli aralıklarla izlenmesi, prostatın tamamının ameliyatla çıkarılması veya ışın tedavisi (radyoterapi) erken evrelerde uygulanabilir. Hormon tedavisi veya ilaç tedavisi (kemoterapi) diğer evrelerde gerekli görülebilir. Erken tanı ve tedavi hayat kurtarıcıdır. Prostat kanseri erken evrede hiçbir belirti vermez. Kanser dokusu büyüdükçe bazı şikâyetlere yol açabilir. 

Bunlar: Sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, Kesik kesik idrar yapma, zor idrar yapma, ağrılı idrar yapma, kanlı idrar yapma gibi belirtilerdir” dedi.

İlçe Sivaslı Toplum Sağlığı Merkezi Eğitim Birimi şubesinde çalışan Ebe Ayşen Dönmez ve Ebe Hatice Kayrakçı ‘’15 Eylül Prostat Kanseri Günü’’ kapsamında Sivaslı TSM ve ASM binası önünde stant açıp erken teşhis ve tedavinin önemi hakkında vatandaşı bilgilendirdi.