31 Mart yerel seçimlerinde oy vermeme cezası ne kadar?

Seçimlerde oy kullanmamanın bir cezası var mı? Seçimlerde oy kullanmama cezası ne kadar? 31 Mart yerel seçimlerde oy kullanmama cezası kaç TL oldu?
31 Mart yerel seçimlerinde oy vermeme cezası ne kadar?

Türkiye’de yeniden sandık başına gidiyor. Çoğu kişi yerel seçimlerde oy kullanmamanın cezasını araştırıyor. Seçimlerde oy kullanmayanlara ceza verilecek mi?

Türkiye 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri için yarın yeniden sandık başına gidecek. Vatandaşlar seçimlere yönelik çok sayıda konu hakkında bilgi edinebilmek için araştırmalar yapıyorlar. Araştırma konularından birisi de yerel seçimlerde oy vermeyecek olanlara herhangi bir ceza verilip verilmeyeceği oluyor. Yerel seçimlerde sandığa gitmeyerek oy vermeyenler hakkında cezai işlem uygulanıyor mu?

OY VERMEK ZORUNLU!

Türkiye’de kayıtlı olarak 61 milyon 441 bin 882 seçmen bulunuyor. 206 binden fazla sandıkta oy verme işlemi yapılacak. Ancak bazı vatandaşlar oy kullanmak istemeyebiliyorlar. Lakin anayasal bir hak olan seçme hakkı kullanılması zorunlu bir haktır. Dolayısıyla yerel seçimlerde oy vermek de bir zorunluluktur. Vatandaşlık görevi yerine getirilmelidir.

OY VERMEMENİN CEZASI VAR MI?

Zorunlu vatandaşlık görevi olan oy vermenin gereğini yerine getirmeyerek oy kullanmayanlara para cezası verilmektedir. Bu para cezası vatandaşların TC kimlik numaraları üzerinden uygulanmaktadır. Dolayısıyla vatandaşların karşılarına bu para cezası çıkabilir. Oy kullanmamak yerine vatandaşların oy vermek istemiyorlarsa en azından sandığa giderek boş veya geçersiz oy vermeleri gerekmektedir.

OY KULLANMAMA CEZASI NE KADAR?

Oy vermeme cezası Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen bir cezadır. 31 Mart seçimleri için YSK oy vermeme cezasını henüz açıklamadı. YSK ilerleyen haftalar oy vermeme cezasını belirleyerek oy kullanmayan vatandaşlara bu ceza kesilecek. 2023 Genel Seçimleri için uygulanan para cezası 300 TL olarak belirlenmişti. 31 Mart seçimleri için bu tutarın 500 TL civarında olması bekleniyor. Ancak oy vermeme cezaları genellikle affedilen cezalar arasında yer alabiliyor.