28 Şubat davası sanıklarına Cumhurbaşkanı affı kararları Resmi Gazete'de!

Resmi Gazete’nin bugün yayınlanan sayısında başta 28 Şubat davası sanıkları olmak üzere bazı suçluların cezalarının kaldırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları yayımlandı.
28 Şubat davası sanıklarına Cumhurbaşkanı affı kararları Resmi Gazete'de!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile cezaevinde bulunan bazı sanıkların kalan cezaları affedildi. Karar bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Cezaevinde bulunan bu sanıklar tahliye edilecekler. İleri yaşta olan ve sağlık durumları da cezaevi şartları için uygun olmayan sanıkların cezaları kaldırıldı.

KİMLER TAHLİYE OLACAK?

28 Şubat davasının sanıkları olan çeşitli cezalar alan sanıklar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile tahliye olacaklar. Bu isimlerin Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Aydan Erol ve Çevik Bir oldukları bildirildi. 28 Şubat davasının hüküm giymiş bu sanıkları artık cezaevinde kalmayacaklar.

Ayrıca çeşitli suçlardan hüküm giymiş olan Haci Sülük, Aliefter Aslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz isimli kişilerin de kalan cezaları Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı ile kaldırıldı.

ADLİ TIP KURUMU RAPORU İLE CEZALAR KALDIRILDI

Cezaları kaldırılan tüm hükümlüler için Adli Tıp Kurumu tarafından rapor verildiği bildirildi. Bu raporlarda sanıkların ilerleyen yaşları ve hastalıkları nedeniyle cezaevlerinde kalmalarının uygun olmadığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın almış olduğu inisiyatif ile beraber sanıkların cezalarının kaldırılmalarına ve tahliyelerine karar verildiği açıklandı.

28 Şubat davası Türkiye’de çok uzun yıllar sonra görülerek karara bağlanan bir yargılamaydı. Bu davada dönemin hükümetine karşı TSK’da üst düzey isimlerin giriştikleri eylemler yargılandı. Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2018’de verilen karar ile sanıkların hapis cezası ile cezalandırılmalarına hükmedilmişti. Bu sanıkların ileri yaşlarda olması ve hastalıkları sık sık gündeme geliyor ve tahliye edilmeleri talep ediliyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu taleplere istinaden cezaların kaldırılması konusunda yetkisini kullandı.