21 Mart ekinoks nedir, ne anlama gelir?
21 Mart ekinoks nedir, ne anlama gelir? - 21 Mart İlkbahar ekinoksu gündemin en araştırılan konuları arasında yer ediniyor. Gündüz ile gecenin eşit olması anlamına gelen ekinoks yılda iki gez gerçekleşiyor. 21 Mart ekinoksu ile birlikte pek çok vatandaş, ''21 Mart ekinoksu ne demek, ne anlama gelir?'' sorularına yanıt arıyor. Ekinoks, gündüz ile gecenin eşit olması anlamını taşırken Kuzey Yarım Kürede ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart tarihi aynı zamanda Nevruz olarak da kutlanıyor.
EKİNOKS NEDİR?
Ekinoks; gün-tün eşitliği, gece-gündüz eşitliği olarak bilinir. Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği anı temsil eder. Gündüz ile gecenin eşit olması durumudur. İlkbahar Ekinoksu ve Sonbahar Ekinoksu olmak üzere yılda iki kez gerçekleşir. Ekinoks, bir doğa olayıdır ve yılda iki kez 21 Mart ile 23 Eylül tarihlerinde gerçekleşir. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile birlikte Güney Yarım Küre'de geceler gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre'de ise gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar.
21 Aralık: Güney Yarımküre’de yaz, Kuzey Yarımküre’de kış mevsiminin başlangıcıdır.
21 Mart Ekinoks: Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran: Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül Ekinoks: Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarım kürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarım kürede ise bahara geçiş olur.
21 MART EKİNOKS ÖZELLİKLERİ NEDİR?
Kuzey Yarım Küre'de ilkbaharın başlangıcı olarak kabul edilen 21 Mart İlkbahar ekinoksu özellikleri şu şekilde sıralanıyor;
- Güneş ışınları Ekvator’a dik gelmektedir,
- Güneş ışınları her iki yarımküreye aynı açılarla gelmektedir,
- Dünyadaki durgun sularda gel-git genliği artmaktadır,
- 21 Mart Kuzey Kutup Noktası’nda, 23 Eylül ise Güney Kutup Noktası’nda 6 aylık gündüzün başlangıç tarihleridir. Güneş, ekinokslarda tam doğudan doğup tam batıdan batar.
- 21 Mart tarihinden 23 Eylül tarihine kadar ışınlar Ekvator’un kuzeyindeki noktalara dik geldiğinden Kuzey Yarımküre’de gündüzler, Güney Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar ise Güney Yarımküre’deki gündüzler Kuzey Yarımküre’den daha uzundur.