2023 seçmen listeleri ne zaman askıya çıkacak?

Türkiye'nin gündeminde seçimler yer alıyor. Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kamuoyuyla paylaşıldı. Bununla birlikte seçmen listelerinin ne zaman askıya çıkacağı da merak konusu olmaya başladı.
2023 seçmen listeleri ne zaman askıya çıkacak?

2023 seçmen listeleri ne zaman askıya çıkacak? - Ülkemizde siyaset masalarında yoğun mesailer başladı. 14 Mayıs tarihinde gerçekleşecek seçimler için vatandaşın da heyecanı artarken gelişmeler yakından takip ediliyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 14 Mayıs Pazar 2023 tarihi ile birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ile 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazırlanan takvim kamuoyuyuna duyuruldu. 

2023 SEÇİMLERİ İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Milyonlarca vatandaşın gündeminde yer edinen Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için geri sayım devam ediyor. Oy kullanacak olan seçmen kütüklerinin güncellenmesi amacıyla kullanılan MERNİS'ten veri alımı ve güncelleme durdurulacak. Muhtarlık bölgesi askı listelerinin dökümüne başlanacak. Bu sürecin ardından seçmen listeleri askıya çıkacak. Seçim sürecine ilişkin ayrıntılar bir takvimle paylaşıldı. Resmi Gazete'de yayımlanan seçim takvimine göre ise Cumhurbaşkanı adaylığı için YSK'ya yapılacak başvurular 19 Mart 2023 tarihinde başlayacak. Siyasi partiler ise milletvekili aday listeleri ise 9 Nisan 2023 tarihine kadar YSK'ya verilecek. Süreci yakından takkip eden vatandaşlar ise ''Seçmen listeleri ne zaman açıklanacak?'' sorusuna yanıt aramaya başladı.

2023 SEÇMEN LİSTELERİ NE ZAMAN ASKIYA ÇIKACAK?

Seçmen Listelerinin düzeltme ve eksiklerin tamamlanması için 20 Mart 2023 tarihinde askıya çıkacağı açıklandı. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri güncellenmek üzere saat 20 Mart 2023 saat 08.00 itibarıyla ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve itiraz süreci başlayacak. Yurt dışı seçmen kütüğü, Türkiye saati ile 08.00'de "ysk.gov.tr" adresinden ilan edilecek, ardından itiraz süreci başlayacak. YSK'nın internet sitesinden bina esasına göre düzenlenen seçmen kayıtlarının sorgulanmasına başlanacak. Muhtarlık bölgesi askı listeleri ve tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin askı listeleri 2 Nisan 2023 tarihinde askıdan indirilecek ve itiraz süreci tamamlanacak. Yurt dışı seçmen kütüğünün "ysk.gov.tr" adresinden yapılan ilanı sonlandırılarak ve itiraz süresi Türkiye saati ile 17.00'da sona erecek. Bina bazında seçmen kayıtlarının "ysk.gov.tr" adresinden sorgulanması sona erecek ve seyyar sandıkta oy kullanabilmeleri için hastalığı ya da engeli sebebiyle yatağa bağımlı olan seçmenlerin bir yakını tarafından seyyar sandık kurulu talep formu ile ilçe seçim kurulu başkanlığına veya ilçe seçim kurulu başkanlığına gönderilmek üzere muhtarlığa başvuru süreci de sona ermiş olacak.