2. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı Projesi askıda Vatandaşlar da İtiraz kuyruğunda

Daha önce Uşak Kentsel Dönüşüm Alanı 2. Etap Projesi” adı ile bilinen projenin imar planları askıya çıktı. Ancak bölgede gayrimenkulleri bulunan vatandaşlar bu plana itiraz etmeye hazırlanıyor.
2. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı Projesi askıda Vatandaşlar da İtiraz kuyruğunda

İtirazların doğal olduğunu kaydeden Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, planları hazırlanan projenin, mahkeme tarafından iptal edilen 2. Etap projesi ile hiç alakası olmadığını, yeni hazırlanan projenin, “Merkez, Sarayaltı, İslice  ve Durak Mahallelerinde yaklaşık 47.7 hektar alanı kapsadığını, ve şahısların değil, Uşak’ın menfaatlerini düşünerek hazırladıklarını” dile getirdi.

VATANDAŞLAR ZEMİNDEN YER KAYBEDİYOR

Yaklaşık 15 yıldır süren Uşak Kentsel Dönüşüm Alanı Projesi’1. Etabı’nda yer alan 1.051 konut, 126 işyeri, 750 kişilik cami, 24 derslikli ilköğretim okulu ve sağlık ocağı inşaatları tamamlanmış, Uşak Belediye binasının bir kısmı da bölgeye taşınmıştı.

Daha sonra yapılması planlanan ve içerisinde, 797 ticari birim inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi işi bulunan ihale de 20 Ağustos 2014’de yapılmıştı.

2. Etap bölge için hazırlanan projelere yapılan itirazlar sonucu proje durdurulmuş ve hak sahibi vatandaşlar ne bina yapabilmiş, ne de mülklerini alıp satabilmişti.

Uşak Belediye Meclisi yeni projeyi 2 Aralık tarihinde düzenlenen oturumda oy birliği ile kabul edilince projenin imar planları 9 Aralık tarihinden itibaren askıya çıktı. Projenin 9 Ocak’ta askıdan indirileceği duyuruldu.

Ancak projenin askıya çıkması ile hak kaybına uğradıklarını düşünen bölgede mülkü olan vatandaşların projeye itiraz dilekçesi vermeye başladığı öğrenildi.

Edinilen bilgilere göre; geçtiğimiz hafta yaklaşık 300 kişilik bir grup oluşturan mülk sahipleri bir araya gelerek nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini tartıştı. Projeye itiraz etme kararı aldı ve itiraz dilekçeleri belediyeye verilmeye başlandı.

Bölgede mülkü bulunan hak sahiplerine göre bu plan ayakları yere basan bir plan değildi.  Plana göre çok fazla işyeri vardı. Mahkeme tarafından iptal edilen daha önceki planda da daha yani işyeri vardı ve bitişik nizamdı. Şimdi yeni hazırlanan planda ayrık nizama çevrildi.

Ayrık nizam olunca insanların yapmayı planladığı binalarda önden arkadan ve yanlardan geri çekerek arsalarını yol, yeşil alan gibi yerlere bırakmaları gerekiyor. Bu durumda hak sahipleri, zeminden yüzde 50 gibi bir alan kaybetmesine neden olduğunu düşünüyor. Bu yüzden bölgede arsası bulunan hak sahipleri yeni plana razı gelmiyor ve itiraz ediyor.

Bir diğer iddiaya göre; Uşak Belediye Meclisi, bölgede yeni plan yaparken 2010 yılında alınan bir Uşak Belediye Meclis kararına dayanarak hareket etti. Ancak, yapılan itirazlar sonucu, bölge için hazırlana plan mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bölgedeki hak sahiplerine göre; Yeni hazırlanan ve meclis tarafından karar alınarak askıya çıkarılan planın da akıbeti hukuki yönden meçhul görünüyor.

BAŞKAN ÇAKIN; “ÖNCELİĞİMİZ MODERN VE GÜZEL BİR UŞAK”

Muhabirimiz Salih Kılınç, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın’a yeni hazırladıkları proje ve vatandaşların itirazları hakkında neler düşündüğünü sordu.

İşte Başkan Çakın’ın www.usakgundem.com ‘a yaptığı özel açıklamalar:

“Öncelikle şunu belirteyim ki; bu bahsi geçen proje: 2. Etap Kentsel Dönüşüm Alanı falan değil, ayrıca mahkemenin iptal ettiği proje ve meclis kararı ile ilgisi yoktur.

Bu projemiz, İlimiz, Merkez, Sarayaltı, İslice  ve Durak Mahallelerinde yaklaşık 47.7 hektar alanda hazırlanan 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyon taslağının 3194 sayılı İmar Kanununun 8/b maddesi gereğince İmar hazırlanmış ve Belediye Meclisimiz oy birliği ile kabul etmiştir.

Sanırım şu andaki mevcut görüntü Uşak’ı düşünen hiç hemşerimizin içine sineceği kabul edeceği bir proje değildir. Adaylık dönemimizde söz verdiğimiz gibi kentimizi modern ve çağdaş kentler arasına koymak için var gücümüzle çalışıyoruz. 

İtirazların olması gayet doğaldır. Biz belediye olarak kentimizin menfaatlerini herkesin ve her şeyin üzerinde tutarız. İtirazlar değerlenilir. Yanlış ya da yasalara uygun olmayan bir şey varsa düzeltilir. Yok, hukuk yapılmasın derse ona da uyarız. Biz vatandaşımızın hakkını hukukunu da her zaman gözetmeye çalıştık. İtiraz eden vatandaşların istediği gibi bitişik nizamda yapılan bir proje hazırlasaydık, yine daracık sokaklara iç içe geçmiş binalar ve mevcut hali gibi nefes alınamaz bir yaşam alanı kurulmuş olurdu. O zaman bu proje bir anlam taşımazdı.

Ayrıca şunu da hatırlatmak isterim: Mahkemenin iptal kararı yüzünden vatandaşımız mülküne çivi bile çakamıyor ve de alıp satamıyordu. Yeni hazırladığımız imar planı ile bu durumu ortadan kaldırarak bölgede ekonomik hareketlilik de sağlamış olacağız.

Uşak Belediyesi olarak tek amacımız; Uşak’ı daha da güzelleştirmek ve modern hale getirmektir” dedi.

(Askıdaki imar planını görmek vatandaşlar, askıdaki imar planına aşağıdaki linkten ulaşabilir)

https://www.usak.bel.tr/modules/icerikler/datafiles/FILE_68D554-F40D13-D224EE-346804-8B7DFE-51E6B2.pdf