14 Emekli Amiral Adliyeye Sevk Edildi

Geçtiğimiz günlerde gece yarısı Montrö Bildirisi adında bildiri yayınlayan ve gözaltına alınan emekli amirallerin gözaltı süreleri dolmuş ve 14 emekli amiral adliyeye sevk edilmiştir. Geçtiğimiz günlerde gece yarısı bildiri yayınlayan 104 emekli amiral hakkında soruşturma başlatılmıştı. Konuyla ilgili emniyetteki işlemleri tamamlanmış olan 14 kişi adliyeye sevk edildi. Soruşturmada gözaltına alınan emekli amiraller, kendilerine sorulan sorulara yönelik net cevaplar vermezken bildirideki son düzenlemelerin
14 Emekli Amiral Adliyeye Sevk Edildi

Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli amiraller tarafından yayınlanan Montrö Bildirisi üzerine soruşturmayı kapsamlı bir şekilde yürütmüş ve birçok emekli amiral hakkında işlemleri tamamlamıştır. Emniyette işlemleri tamamlanan 14 amiral adliyeye sevk edildi ve terörle mücadele ekipleri tarafından Ankara adliyesine gönderildi.

Soruşturma Başlatılmıştı

4 Nisan tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı gece yarısı yayınlanan Montrö Bildirisi üzerine soruşturma başlattıklarını duyurmuştu. Soruşturma kapsamında bazı şüphelilerin gözaltı süreleri 4 gün daha uzatılmıştı. Aynı zamanda ifadeleri alınmak için 4 amirale de tebligat çekilmişti. İfadeleri alınan amiraller adliyeye sevk edildi.

İktidar cephesinin sert bir şekilde tepki gösterdiği bildiriyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı hızlı bir şekilde soruşturma başlatmıştı. Ortak açıklamadan sonra sabah saat 6’da hızlı bir şekilde gözaltı da geldi. Aralarında Mustafa Özbey, Cem Gürdeniz ve Kadir Sağdıç’ın da bulunduğu 10 amiral hakkında gözaltı kararı alındı. Aynı zamanda 4 emekli amiralin de 3 gün içerisinde emniyete gelmeleri üzerine tebligatta bulunuldu. Savcılığın yaptığı açıklamaya göre amirallerin evlerinde aramalar yapıldı.

Soruşturmaları hala süren amiraller, anayasal düzeni cebir ve şiddet uygulayarak değiştirmekle suçlanmaktalar. Anayasal düzene karşı suç işlemekle suçlanan amiraller ile ilgili karar henüz netleşmemişken, amiraller tüm sorulara net olarak cevap vermedi. Gözaltı süreleri uzatılan amirallerin dosyalarında da gizlilik kararı mevcut. Amiraller, yaptıkları açıklama metnini bir bildiri olduğunu kabul etmemekle birlikte bunun yalnızca bir açıklama olduğunu sözlerine ekledi. Adliyeye sevk edilen 14 emekli amiral ile ilgili henüz net karar verilmemişken, denizci oldukları için Montrö’nün tartışılmaması gerektiğini de sözlerine eklediler.