11 ilde köylere yapılacak 70 bin çelik ev için çalışmaları başladı!

Depremden etkilenen illerde yeniden hayatın normale dönebilmesi için konut çalışmaları devam ederken köylere yapılacak olan konutlar için çalışmalar başladı.
11 ilde köylere yapılacak 70 bin çelik ev için çalışmaları başladı!

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinin ardından toplamda 11 ilde büyük yıkımlar meydana gelmişti. Meydana gelen bu yıkımların ardından yaraları yeniden ve kısa süre içerisinde sarabilmek için yapılan açıklamalara göre yeni konut projelerine başlandığı öğrenildi. Yıkılan evlerin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülecek olan çalışma ile birlikte yeni konutların hazırlanması için dayanıklı konutların yapılmaya başlanacağı öğrenildi. 

Şehir merkezlerinde meydana gelen yıkımların yanı sıra bu 11 ilde köylerde de pek çok evin yıkıma uğradığı öğrenildi. Durum bu şekilde olunca da gelen bilgilere göre 'Tarımköy Uygulaması' ile birlikte köylere 70 bin çelik evin inşa edilmeye başlanacağı öğrenildi. Bu köy evlerinin ilk olarak yamaç bölgelerine, fay hattından uzak bölgelere kurulacağının öğrenilmesinin ardından planlaması yapılan diğer detaylar da açıklandı. 

KÖYLERE 70 BİN EV YAPILACAK! 

Yaşanan deprem felaketinden etkilenen 11 ilde yapımı sürecek olan bu konutlar hakkında merak edilenlerin de aynı şekilde artmasının ardından elde edilen bilgilere göre özgün bir mimari olması konusunda planlamaların yapılacağının yanı sıra köy evlerine bahçe ve ahırların da yapılacağı bilgisi geldi. Dağ yamaçlarına, fay hatlarından uzak bölgelere yapılması planlanan bu evlerin yapımına başlanması için de zemin etüdü yapılacağı, ancak bu şekilde evlerin yapılacağı bölgelerin konumlarının belileneceği açıklandı. 70 bin ev için yürütülecek olan bu çalışmadan Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün sorumlu olduğu ifade edildi. 

11 ile yapılacak olan 70 bin çelik evin illere göre dağılmı şu şekilde verildi; Osmaniye'de bin 361, Adana'da 701, Adıyaman'da 8 bin 21, Diyarbakır'da 2 bin 927, Elazığ'da 386, Hatay'da 14 bin 141 köy evi yapılacak. Kahramanmaraş'ta 12 bin 135, Kilis'te bin 2, Malatya'da 17 bin 990, Şanlıurfa'da 2 bin 54, Gaziantep'te 9 bin 130. 

DEPREME DAYANIKLILIK 10 KAT DAHA FAZLA OLACAK! 

Gelen bilgilere göre köylere yapılacak olan evlerin malzemesinin çelikten olması, depreme karşı olan koruyuculuğun 10 kat daha fazla artmasını sağlayacağı öğrenildi. Malzemenin çelik kullanılarak evlerin inşa edilmesinin sert ve ağır yüklerin desteklenebilmesinin sağlanmasının yanı sıra betonarrme yapılara göre daha güvenilir olduğu bilimsel olarak da kanıtlandı.