11. Bölge Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısının 7.si Uşak’ta Gerçekleştirildi

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger başkanlığında, Uşak Valisi Dr. Turan Ergün’ün ev sahipliğinde, Denizli Valisi Ali Fuat Atik, Muğla Valisi Orhan Tavlı, Aydın Valisi Hüseyin Aksoy, İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Uşak ve Manisa illerimizin İl Jandarma Komutanları, İl Emniyet Müdürleri, Sahil Güvenlik Ege Bölge Deniz Komutanlığı ve İl Göç İdaresi Müdürlerinin katılımlarıyla 11. Bölge Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısı gerçekleştirildi.
11. Bölge Düzensiz Göçle Mücadele Koordinasyon Toplantısının 7.si Uşak’ta Gerçekleştirildi

Ramada Otel’de gerçekleştirilen toplantı, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Uşak ilinin tanıtım filminin konuklara gösterimi ile devam etti.

11. Bölge Düzensiz Göçle Mücadele 7. Bölge Koordinasyon Toplantısı” açılış konuşmasını yapan ev sahibi Vali Dr. Turan Ergün şunları söyledi.

,“Düzensiz Göçle Mücadele 7. Bölge Koordinasyon Toplantısı” vesilesiyle ev sahibi olarak; sizleri İlkler Şehri Uşak’ta ağırlamaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.

İzmir Valiliği’nin koordinatörlüğünde; 11. Bölgede yer alan Aydın, Muğla, Manisa, Denizli ve içinde Uşak ilimizin de olduğu bugünkü toplantımız;

İl Valilerimizin ve düzensiz göç ile mücadele alanında faaliyet gösteren İl Emniyet Müdürlerimiz, İl Jandarma Komutanlarımız, Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanı ve

İl Göç İdaresi Müdürlerimizin katılımları ile gerçekleştirilecektir.

Tüm konuklarımıza hoş geldiniz diyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum.

Düzensiz göç ve göçmen olaylarının güncel durumu, alınan önlemler, yapılan çalışmalar ile istatistiki bilgileri paylaşmak ve istişareler yapmak üzere toplanmış bulunmaktayız.

GÖÇ NEDİR?

İnsanlık tarihi kadar kökleri geçmişe dayanan göç olgusu, yol açtığı sosyal, siyasal ve ekonomik sonuçlardan dolayı çok boyutlu bir kavramdır.

Göç hareketleri uzun yıllar boyunca sadece göç eden bireyler ve grupları değil, aynı zamanda göç edilen yerde bulunan yerleşik toplulukları etkilediğinden dolayı dünyanın önemli siyasal, sosyal ve ekonomik bir sorunu haline gelmiştir.

Zaman içerisinde insanlar çeşitli nedenlerden dolayı yaşadığı mekândan ayrılmak durumunda kalmıştır. Göç kavramıyla ifade edilen bu ayrılık, insan ve mekân üzerinde çok yönlü bir etkiyi de beraberinde getirmiştir.

İnsanlar, ekonomik nedenler ve güvenlik kaygısı başta olmak üzere kuraklık, susuzluk veya savaşlar gibi gerekçelerle başka yerlere göç etmişlerdir.

Küreselleşmenin getirdiği iletişim ve seyahat özgürlüğü tüm dünyada göç hareketliliğinde artışa neden olmuş; bugün ülkelerin veya bölgelerin sorunu olmaktan çıkarak bütün dünyanın sorunu haline gelmiştir.

DÜZENLİ- DÜZENSİZ GÖÇ

Düzensiz Göç; özellikle ülkeler arası göçte devletlerin yoğun problemler yaşamasına neden olan göçtür.

Ülkemize yasadışı yollarla giriş yapan, yasadışı şekilde konaklayan ya da yasal olarak giriş yapıp, yasal süre içerisinde ülkemizi terk etmemek durumları düzensiz göçü doğurur.

Düzenli Göç; kişilerin kendi ülkeleri dışındaki herhangi bir ülkede, kendi ülke topraklarından transit geçiş yaptıkları ülkenin ve gittikleri ülkenin yasal prosedürü çerçevesinde kısa süreli veya süreli konaklaması durumudur.

Ülkemiz aldığı düzenli göçün yanında; içerisinde bulunduğu coğrafi ve stratejik konumuna ek olarak, gelişen bir ekonomiye sahip olması nedeniyle transit ülke konumundan çıkarak düzensiz göçmenler için hedef ülke haline gelmiştir.

Küresel bir insanlık trajedisi olan düzensiz göç ülkemizi her geçen gün, artarak etkilemeye devam etmektedir.

İLLER ARASI KOORDİNASYON TOPLANTISININ AMACI

Karşı karşıya olduğumuz göç sorununun çözümüne katkıda bulunmak ve insanlığın ortak geleceğini tayin etmek üzere; dayanışma ve iş birliği içinde gerekli tedbirleri almak zorundayız.

2019 yılından bu yana belli periyotlarla 6 kez düzenlenen ve daha önce İzmir, Aydın, Muğla ve Manisa illerinde gerçekleştirilen “11. Bölge Düzensiz Göç ile Mücadele Koordinasyon Toplantısı”nın 7.’si bugün ilimizde yapmaktayız.

Bu toplantılarda, İllerimizin düzensiz göçü yönetmesi alanında karşılaştığı problemler ve iyi uygulama örnekleri ele alınmakta,

Karara bağlanan hususlar Koordinatör Valilik tarafından Bakanlığımıza rapor edilmektedir.

Hazırlanan bu raporlarla; düzensiz göç sorununa ilişkin politikalar belirlenmesine, düzensiz göçün minimize edilmek suretiyle sınırdaki illerimize bizler de destek vermiş olacağız.

Toplantımız çerçevesinde yapacağımız değerlendirmelerin, ortaya koyacağımız fikirlerin, sorunun çözümüne katkı sağlamasını temenni ediyorum.”

Daha sonra, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

(SALİH KILINÇ / HABER)