1 Temmuz'dan itibaren E-faturada yeni sistem uygulanacak
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren E- faturaya yeni kurallar eklenecek. Buna göre brüt satış hasılatı 2023 yılında 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin sektör ayrımı olmadan e-faturaya geçmeleri zorunlu olacak. İnternetten mal ya da hizmet satışı yapan mükellefler ve gayrimenkul ya da motorlu taşıt satım, kiralama işlemlerini yapanlardan ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasıtları olanlar ise uygulama kapsamı içerisinde sayılacaktır.
Yapılanl bu düzenleme ile Gelir İdaresi Başkanlığının kağıtta düzenlenen fatura, defter ya da irsaliye gibi birçok sayıda evrakın elektronik olarak düzenlenmesi için başlatılan dijital dönüşüm sürecinin kapsamına bu tarih ile birlikte yeni mükellefler de eklenecektir.
1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN BAŞLAYACAK
Sektörler ve mükellef grupları brüt satış hasılatlarına göre söz konusu uygulamaya dahil edileceklerdir. Bu uygulama sie 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren başlayacaktır. Buna göre kağıtla verilen fatura, irsaliye makbuzu ve defter gibi birçok evrakta e-belge kullanılması zorunluluğu gelecektir.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından lisans alan işletmeler, komisyoncu ve tüccar olarak sebze ve meyve ticareti gibi görevleri yerine getirenler aracı hizmet sağlayıcılar iternet ortamında ilan yayınlayanlar ve internet reklamcılığı yapanlar bu uyglamad kampasında bulunmaktadır.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan düzenleme ile artık yeni mükellef gruplarının da e-fturaya geçmesi mecburi olacaktır. Brüt satış hasılatı 2022 yılı için 3 milyon TL ve daha üzeri olan mükellefler 1 Temmuz tarihinden itibaren e-faturaya geçeş yapmak zorunda olacaklardır.
Diğer aşama ise gelecek sene uygulanacaktır. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren e-defter uygulaması da başlayacak. E- arşiv faturanın düzenlenmemesi gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi, elektronik belge olarak düzenlenmesi gereken e-arşiv faturanın kağıt olarak düzenlenmesi ve hiç düzenlenmemiş sayılması gibi durumlarda her belge için 2023 yılı için 2 bin 200 TL'den az olmamak şartı ile bu belelere yazılması gereken meblağın farkının yüzde 10'u özel usulsüzlük cezası olarak ödenecektir.