18.05.2021, 23:33

Geçmişi yok edilen şehir; UŞAK

"Gel yıkalım şu Süleymaniye'yi desen iki kazma kürek iki de ırgat gerek. Hadi gel yapalım geri şunu desen bir Sinan gerek birde Süleyman."

Mehmet Akif Ersoy

www.usakgundem.com internet sitesinin 19 Eylül 2018 tarihli yayınında Araştırmacı Sayın Alp Arslan Dur’un “Ölülerle birlikte yaşamak” başlığı ile çok güzel bir araştırması yayınlanmış.

https://www.usakgundem.com/olulerle-birlikte-yasamak-makale,27.html

Sayın Dur bu araştırmasında Uşak’ın koca mezarını araştırırken şimdiki adı ile çarşamba pazarının da nasıl kurulduğunu tarihi olaylar ve belgelerle bize sunmuş. Bu güzel araştırma için kendisine çok teşekkür ediyorum.

Sayın Dur’un araştırmasından anlıyoruz ki; burada Uşak’ın koca mezarı varken kaldırılmış, Cumhuriyetin ilk yıllarında dönemin Uşak Belediye Başkanı merhum Mustafa Kaşıkçı bölgeye bir zahire pazarı kurarak Çarşamba pazarı dediğimiz koca pazarın nüvesini oluşturmuş.

Daha sonra belediye başkanlıkları yapan merhum Rıza Salıcı ve merhum Hakkı Yağcı dönemlerinde, bugünkü ayakkabıcılar çarşısı ve pazaryeri inşa edilmiş.

1993 yılında Uşak Belediye Başkanlığı yapan merhum Ali Künek döneminde de üstü kapatılarak bugünkü haline getirilmiştir.

9 Mayıs Pazar günü çatısındaki levhaların uçması ve dün yapılan belediye meclisi toplantısı sonrası Uşak belediye Başkanı Mehmet Çakın’ın çatı tamiri yerine pazaryerini kentsel dönüşüm alanı içerisinde bulunan yeni belediye binası çevresindeki boş araziye taşıyacağı yönündeki açıklamalarının bomba gibi düşmesi ile yeniden gündeme geldi.

Şimdi pazaryeri taşınırsa iyi olur mu? Esnafının hali nice olur? O konulara girecek değilim. O işleri köşe komşum Salih Ağabeye bırakıyorum. O uğraşsın.

Sanırım 2000’ li yılların ortalarına kadar Çarşamba Pazarı Uşak’ın tek pazaryeri olarak kalmıştı. Köylerden gelen insanlarımız, ürünlerini satmak için pazaryerine gelir, satacağını satar alacağını alır köyüne dönerdi.

Uşak esnafı da insan sirkülasyonu fazla olduğu için pazaryeri çevresine kümelenirdi. 2005 ya da 2006 lı yıllarda önce hangisi bilemiyorum ama peş peşe Şekerevleri ve sigorta pazarları açılmış, daha sonra kentimizdeki Pazar sayısı kentin büyümesi ile orantılı olarak artmıştı.

Şehir merkezindeki okullar gitti.

Hastaneler gitti.

Şimdi de pazaryeri gidiyor.

Uşak yıkıla yıkıla ilerliyor. Yapılan ne var? Bunu Uşak olarak tartışmalıyız.

Ya da hep yıkmayı değil de yapmamız gerekenleri tartışsak diyorum.

İstişarede fayda vardır. Yoksa

“O mahur beste çalar Müjgan'la ben ağlaşırız”

                                                                               (Atilla İlhan)

Yorumlar (18)
So64 2 yıl önce
Ne bu şimdi.
Habermi yaptığınızı sanıyosunuz.
Ne istiyosunuz ya, o çöplüğün patlamasınımı bekliyelim şehrin göbeğinde.
Ya hakkaten siz ya çok gericisiniz yada art niyetli politika yapıyosunuz.
Ne var yani uşak için daha iyi bir pazaryeri yapılsa ,insanlar rahatça alışveriş yapsa,trafik rahatlasa,şehrimiz temiz kalsa rahatsızmı olursunuz.
Eee tabi kime diyoruzki.
Nato mermer Nato kafasınız.
Mehmet 2 yıl önce
Çarşamba pazarı komple yıkılması yer âltı çarşısı üstü pazar yeri ve otopark olmalı bu günkü hali hiç yakışmıyor eşli binalarla çarpık bir yerleşim yeri haline dönmüş vaziyette eski nin neyini tâmir edeceksin şehirli önémli oradaki birkaç esnafmı
64000 2 yıl önce
Uşak insanı gelişime değişime kapalı, direnen insanlar tüm değişim yaşayan şehirlerimizde bunlar yasaniyor,elinizi uzattığını yerde hastane,adım attığınız yerde pazar,garaj bekleyip durmaz artık kasaba görünümlü şehirden kurtulup açılarak gelişmesi lazım hap kadar yerde sıkışmış bir yerde kalan yere insanları mahkum edemezsiniz
Fatih sümer 2 yıl önce
Bu kadar saçma birşey olamaz uzaktan eğitimle insanlara pahalı telefon ve interneti mejbur kıldılar mahir ünalda bununla dalga geçti şimdi özellikle çocuk acili şehir dışına taşımaları insanları araç almaya zorluyorlar bayramda 4 derece ateşli çocuğuma ambulans çağırdım yarım saat sorguya çektiler ertesi gün busefer çağırmadım 100 lira taksi parası verdim mahir Ünal malzeme çıkacak ben çocuğuma bez alamazken nasıl hastaneye taksi parası veririm paran yoksa geber diyorlar paran varsa nefes al paran varsa onlardansın yoksa insan değerin yok araba alsaz mahir ünalın dilene düşersin helallik istiyorlarsa helal değil haram olsun pazar yerinede acaba kime peşkeş çekecekler çünkü icrayıla giden belediye binasını geri almaktırbelki amaçları çünkü para yok
Mehmet 2 yıl önce
Çarşamba pazarı komple yıkılması yer âltı çarşısı üstü pazar yeri ve otopark olmalı bu günkü hali hiç yakışmıyor eşli binalarla çarpık bir yerleşim yeri haline dönmüş vaziyette eski nin neyini tâmir edeceksin şehirli önémli oradaki birkaç esnafmı
X kisi 2 yıl önce
Yeni belediye binasınin yakınlarında kimin satilik dükkan ve daireleri var araştırın, pazaryerinin neden taşındığını anlarsınız .
Orhan ali demir 2 yıl önce
Önce tarihi iyi araştırın 1994 lerde mende pazarı vardı 1997 98 lerde şekerevleri ve sigorta pazarı cumartesi günleri kurulurdu. 2005 2006 da yeni pazarlar dediğnız halk konutları ve cuma pazarları açıldı. Ömce tarihi araştırn sonra yazı yazınızı yazın
Esnaf 2 yıl önce
Yeni belediye binasının olduğu yerle eski pazar yeri birbirine uzak yerler değil zaten max 1km trafik falan da rahatlar daha iyi olur bence
Bütün Yorumları Görmek İçin Tıklayın