Salih Kılınç

Salih Kılınç

Faturası konturu paylaşılamayan havzası ile suya yazılan bir yazı

Küçükler suyunun diğer ortağı Uşak Belediyesi, Comburt köylülerinin iddiasına ne diyor? Su faturalarında belediye indirime gidecek mi? Akıllı sayaç kartlarına niçin belediyeden başka yerde kontur yüklenmiyor? Şehir içerisinde kontur dolum merkezleri konacak mı? Uşak Belediyesi su faturalarında KDV indirimi uygulamayı düşünüyor mu?

Bugün köşe yazımı hep suya yazdım. Su deyip geçmeyin. Uşak’ta belediyesi, vatandaşı ve köylüsü hep sudan bahanelerle uğraşmak zorunda kalıyor.

“Vanayı kapatan belediye değil DSİ”

10 Şubat tarihli ve “Uşak Belediyesi ve Comburt Ovası köylülerinin su savaşı” başlıklı köşe yazımda Comburt Köyü sakinleri ile Uşak Belediyesi arasındaki su savaşından bahsetmiştim.

Köylülerin, Uşak Belediyesi tahsis edilen içme suyu amaçlı yüzde 49,56’dan daha fazla su almak için köylülere giden tarımsal sulama amaçlı suyun yüzde 50,44’lük kısmına da el koyduğunu ve vanayı kapatarak kendilerini susuz bıraktığını iddia ettiğini yazmıştım.

https://www.usakgundem.com/usak-belediyesi-ve-comburt-ovasi-koylulerinin-su-savasi-makale,250.html

Bu yazımda da olayın Uşak Belediyesi cephesinden bahsedeceğim. Bakalım bu konuda olayın karşı tarafı olarak belediye ne diyor? Kulak verelim.

Belediye cephesi, köylülerin suyu kesme iddiasına kesinlikle karşı çıkıyor ve belediyenin ya da başkanın suyu kapatmasının mümkün olmadığını ileri sürüyor. Buna gerekçe olarak su paylaşımının garantörü olarak DSİ’yi gösteriyor. Su açma ve kapatma yetkisinin tamamen DSİ’de olduğunu öne sürüyor. Kime ne kadar su gittiğini de DSİ’nin debimetrelerle ölçtüğünü belirtiyor.

Belediyeden aldığım bilgilere göre; Küçükler su göletinde son yıllarda doluluk oranı yüzde 27’ler civarında oluyormuş. Bu suyun da yüzde 4’ü ölü yani faydalanılamayacak alan olduğundan bu oran kendiliğinden yüzde 23’lere düşüyor.

Belediyenin iddialarına göre; köylüler tarımsal sulama amaçlı olarak paylarına düşen yüzde 50,44 lük payı aştılar. Kotaları dolduğu için sularını DSİ kesti. Köylüler Uşak’ın içme suyunun da kendilerine tahsis edilmesini istiyorlar.

Belediyenin bir diğer iddiasına göre; köylüler ikinci hasat için ve protokol dışı ürünleri yetiştirmek için Uşak’ın içme suyundan kullanmak istiyor. Belediye de Uşaklının suyunu koruyor ve hakkına sahip çıkıyor.

Uşak Belediyesi ile Comburt köylüleri arasındaki su savaşında son perde böyle. Bu arada Murat Dağı’nın kuzey tarafına bakan Kütahya’nın Gediz ilçesine bağlı başta Erdoğmuş köyü olmak üzere birkaç köy de özellikle Çokaran suyunun kendilerine ait olduğuna ve haklarının gasp edildiğine inanıyor.

Belediye ve köylüler su savaşı yaparken elimizdeki suyu da Gediz köylülerine  kaptırmayalım da. Zaten Uşak’ın kuyular dışında su temin edeceği başka havza yok. Sonra demedi demeyin…

Vatandaş Şehir merkezinde kontur dolum merkezi istiyor

Son yıllarda birde akıllı su sayacı olayı çıktı. İşte karta paranız kadar kontur yüklüyorsunuz. Banyo yaparken sabunlanırken konturunuz biterse öyle ortada kalıyorsunuz.  Onun için ben akıllı sayaca falan itibar etmiyorum. Neme lazım. Ortalarda Adem baba gibi dolaşmaya hiç niyetim yok.

Sağ olsun okurlarım beni sürekli arar, “Salih Bey şunu da yaz, şu sorunumuzu dile getir” der. Ben de yazarım. Apartmanına akıllı sayaç taktıran bir mülk sahibi, binasında 12 daire olduğunu, kiracıların kentsel dönüşüm alanındaki yeni belediye binasından başka yer olmadığı için kartlara kontur yüklemek için ta oraya gitmekte sıkıntı yaşadıklarını kent merkezinde de dolum merkezi olursa büyük bir sıkıntıdan kurtulacaklarını, bu dertlerini yazmamı istediler.

Aslında bu sorun şimdiye çözülmüş olacaktı. Ancak toplu taşımada akıllı kart sisteminin kullanılması için açılan ihalenin iptali ile su konturun belediye binasından başka yerde doldurulması işi de yarım kalmış oldu.

Toplu taşımada akıllı kart sistemine geçilseydi  su konturları da toplu taşıma kartları da dolum merkezlerinde gerçekleşecekti. Akıllı sayaç kullananlar şimdilik kentsel dönüşüm alanına giderek su konturu almaya devam edecekler.

Uşak Belediyesi mücavir alan içerisinde akıllı su sayacı kullanan konut sayısı az olduğu için şimdilik kent merkezinde dolum merkezi düşünülmüyor. Edindiğim bilgiler bu yönde.

Kütahya Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr. Alim Işık bölgede en ucuz suyu vatandaşa kendi belediyesinin dağıttığını iddia ederken bazı belediyelerin suyun metreküpünü  kaç paradan sattığını rakamlarla açıklamıştı.

“Afyonkarahisar 0-10, 11-40, 41-50 metreküp aralığı ortalaması 2 lira 25 kuruş, Bilecik 0-25, 26-50 metreküp kullanım ortalaması 2 lira 70 kuruş, Uşak ilimizde 0-30 metreküp aralığında 3 lira 48 kuruş, Burdur ilimizde 0-10, 11-20, 21-30 olmak üzere ortalaması 2 lira 80 kuruş. Kütahya’da ise 0-30 metreküp aralığı 2 lira 33 kuruş”

Sayın Işık’ın verdiği ücret tablosuna göre; Uşaklılar en pahalı suyu kullanan kesim oldu. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, gıdadan KDV’yi yüzde 9’den yüzde 1’e düşürülmesi talimatı vermiş ve Ak partili belediyelerden de suyu yüzde 7 ucuzlatmalarını istemişti.

Civardaki belediyeler, suyu yüzde 7 ucuzlatınca hepsi suyun metreküpünü hemşerilerine Uşak’tan ucuz vermeye başladı.

Uşak Belediyesi, halâ yüzde 7 indirim yapmadı. Bildiğiniz gibi. Uşak Belediye Başkanı Sayın Mehmet Çakın 2019 yılında seçildikten birkaç ay sonra suya yüzde 50 zam yapmış, o tarihten beri suyun metreküpüne zam yapılmamıştı.

Uşak’ta suya indirim ufukta görünmüyor. İnşallah yeni bir zam da görülmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Salih Kılınç Arşivi