Yüzde 10 peşinat, 240 aya kadar vade TOKİ uygun konut projesinde şartlar açıklandı

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonuyla, Türkiye genelinde 81 ilde toplam 500 bin sosyal konutun inşa edilmesi kararı alındı.
Yüzde 10 peşinat, 240 aya kadar vade TOKİ uygun konut projesinde şartlar açıklandı

Amaç; dar ve orta gelirli vatandaşlara uygun koşullarla konut sahibi olma ya da kiralama imkanı sunmak. Proje kapsamında İstanbul’da ilk kez kiralamaya yönelik sosyal konut uygulaması da yer alıyor. Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak ve kura sistemiyle hak sahipleri belirlenecek.

Projenin tüm ayrıntıları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 24 Ekim Cuma günü İstanbul Başakşehir Kayaşehir'de düzenlenecek görkemli lansmanla kamuoyuna duyurulacak.

Başvuru Kriterleri ve Öncelikli Gruplar Belirlendi

Yüzyılın Konut Projesi'ne başvurabilmek için bazı temel şartlar aranacak. Başvuru sahiplerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması ve 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra başvuru yapan kişinin kendisinin, eşinin ve velayeti altındaki çocuklarının üzerine kayıtlı bir konut bulunmaması zorunlu. Ayrıca belirlenen hane halkı gelir sınırının aşılmaması da şartlar arasında yer alıyor. Projede bazı gruplar için özel kontenjanlar ayrıldı. Şehit aileleri ve gaziler, emekliler, genç vatandaşlar, en az üç çocuğa sahip aileler ve engelli bireyler öncelikli kategoride değerlendirilecek.

Başvuru ve Ödeme Bilgileri

Başvuruların e-Devlet üzerinden yapılması planlanıyor; proje bazında, hangi bankaya başvuru bedeli yatırılacağı ve ödemelere dair detaylar ilan edilecek. Başvuru ücretinin belirli bir tutarı ödeme şartı olacak. Konutlar çoğunlukla 2+1, bazı 3+1 tipinde olacak ve satışlarda %10 peşinat, 240 aya kadar vade imkanı sunulacak. Ödeme planı, maliyet artışlarına göre güncellenebilecek. Ayrıca İstanbul özelinde kiralık konut modeli uygulanacak; bu konutlar piyasa rayiç bedelinin altında kiraya verilecek ve kriterlere uygun kişiler faydalanabilecek. Kurayla hak kazananlar sözleşme imzalayacak ve kira ödeme ile evin durumu düzenli kontrol edilecek.