Yüksek tansiyon şeker kalp hastalıkları göz bozukluğu olana yaş şartsız erken emeklilik piyangosu

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, göz bozukluğu! Bu hastalığı olanlara yaş şartsız erken emeklilik müjdesi! Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları ve maaşı!
Yüksek tansiyon şeker kalp hastalıkları göz bozukluğu olana yaş şartsız erken emeklilik piyangosu

Yüksek tansiyon şeker kalp hastalıkları göz bozukluğu olana yaş şartsız erken emeklilik piyangosu - Çalışma hayatında emeklilik hakkını elde etmek isteyen kişilerin aranılan bazı şartları yerine getirmeleri gerekmektedir. Ülkemizde yapılan son düzenleme ile emeklilik şartları zorlaştırılırken erken emekli olmak isteyen kişilerin işleri zorlaşmıştı .

Uygulamada olan SGK mevzuatına göre ülkemizde belirlenen hastalıkları taşıyan kişiler için çalışma gücünde yaşanan kayıp nedeni ile yaş şartsız malulen emeklilik hakkı verilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık sorunları nedeniyle çalışma gücü kaybı yaşayan kişiler için şartları açıklanırken en düşük emekli maaşı için de rakam 10 bin TL olarak açıklanmıştı.

YENİ YASAYA GÖRE MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Çalışma gücünün belirli bir oranda kaybedilmesi sonucu sigortalı bireylere sağlanan malulen emeklilik maaşı, sigortalıların ve ailelerinin yaşam kalitesini korumalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlanmıştır. Malulen emeklilik maaşı alabilmek için belirlenmiş gün sayısı kadar prim ödemiş olmak ve sağlık kurulu raporu ile çalışma gücünün en az %60'ını kaybettiğini belgelemek gerekir. Bu emekli maaşı genelde 3600 Gün Malulen Emeklilik Maaşı ve 5000 Gün Malulen Emeklilik Maaşına göre hesaplanır.

1800 GÜNLE - 3600 GÜN MALULEN EMEKLİLİK MAAŞI NE KADAR 2024?

2024 yılında, 4A ve 4B kategorisindeki bireyler için 5000 gün süreyle malulen emekli maaşı tahmini olarak 10.000 TL civarındadır. Ancak, prim gün sayısı arttıkça, bu miktar 11.000 TL civarına da çıkabilir. 4C kategorisinde yer alanlar için ise 500 gün boyunca malulen emekli maaşı alma şansı bulunmaktadır. Bu kategorideki bireylerin maaşı da sigortalının kazancının %70’i kadar hesaplanır. Ancak, burada da en azından asgari ücretin net miktarının 2 katı kadar olması gerekmektedir. 2024 yılında, 4C kategorisindeki bireyler için 5000 gün süreyle malulen emekli maaşı tahmini olarak 11.000 TL ile 12.500 TL arasında değişmektedir.

KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR, MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?

Malulen emekli olmak isteyen kişinin en az 10 senelik sigortalılık süresi olması şartı aranırken kişinin kendisine bakamayacak ve bir başkasının bakımına muhtaç olduğu durumlarda süre şartı aranmamaktadır. 1800 prim günü ödemesi olan kişiler malulen emekli olabilirken Yine kişinin en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı yaşaması ve bu kaybı raporla göstermesi görekmektedir.