Yeni kazanç kapısı “Damızlık Karacabey Merinos Koyunu” üretimi

Genç girişimci Ramazan Akbulut, Uşak’ta şimdiye kadar yapılmayan “Damızlık Karacabey Merinos Koyun Üretimi” işine girdi.
Yeni kazanç kapısı “Damızlık Karacabey Merinos Koyunu” üretimi

Merkeze bağlı Ciğerdede Köyünde eşi ile birlikte damızlık merinos koyun üretimi yapan Ramazan Akbulut (37), diğer koyun ırklarına göre merinos koyunu ırkının iki misli et verdiğini, birinci kalite yününün d eiyi para ettiğini söyledi.,

Akbulut, Uşak’ta şu anda kendisinden başka damızlık Karacabey Merinosu üreten olmadığını, 2 yıl içerisinde bu işin iyi para kazandıracağını da belirtti.

Akbulut, ““Ben bu küçükbaş hayvancılık işine 10 yıl öncesi başladım. Sonra internette araştırma yaparken “Karacabey Merinos Koyunu” türü ile tanıştım.  Bursa Yenişehir’de Nevzat Titiz adlı bir kişi ile tanıştım. Geçen yıl Ekim ayında da 6 kuzu bir erkek kuzu ile bu işe başladım. Bir buçuk yıldır üretiyorum. Kuzular büyüdü. İlk hayvanım doğumunu yaptı. Bu yıl diğerleri de doğuracak ve çoğalacak” dedi.

Hayvan sevmeyenin bu işten para kazanmayacağını belirten Akbulut, “hayvanları 6 ay yaylım yaptırıyorum. 6 ay da evden cepten besliyorum. Ama bu ik yıl sonra para kazanacağım. Masraflar çok yüksek. Her seferinde zam geliyor. Merinos koyunlar çoğaldıkça kar marjı yükseliyor.

Amacım, Uşak civarında damızlık erkek ve dişi damızlık yetiştirip satmak. Bunların yünü birinci kalitedir. Bir yayvandan 3 ile 5  kilo arasında yün çıkar. 100 hayvandan 2 ton yün çıkıyor. Yününden de para kazanılıyor.

İleriye dönük kazanç sağlayacağıma inanıyorum. İki yıl sonra kazanacağım. Uşak’ta damızlık merinos yetiştiren tek benim. Türk tipi merinoslar 2, 2,5 yaşına kadar büyüyor. Normal koyun 40- 50 kiloya kadar çıkarken, Karacabey merinosu 80 kiloya kadar et verimi veriyor. 2019 yılından itibaren para kazandırmaya başlayacağını düşünüyorum” dedi.