Yeni iş kanunu TBMM'de! Mesai saatleri değişiyor haftalık çalışma saati 35 saat hafta tatili 48 saat oluyor

Milyonlarca özel sektör çalışanı, memur ve işçiyi ilgilendiren yeni iş kanunu meclise sunuldu. Mesai saatleri değişiyor hafta tatili 48 saat, haftalık çalışma saati 35 saat oluyor.
Yeni iş kanunu TBMM'de! Mesai saatleri değişiyor haftalık çalışma saati 35 saat hafta tatili 48 saat oluyor

Yeni iş kanunu TBMM'de! Mesai saatleri değişiyor haftalık çalışma saati 35 saat hafta tatili 48 saat oluyor - Uzun süredir gündemde olan mesai saatleri hakkında meclisten yeni bir atak daha geldi. İstanbul Milletvekili Erkan Baş tarafından hazırlanan 4857 Sayılı İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu.

TBMM'ye sunulan kanun teklifi kapsamında işçilerin haftalık çalışma saatinin 35 saat, yer altında maden işlerinde çalışan işçilerin çalışma saatinin ise 30 saat olarak belirlenmesi, işçilere fazla çalışma karşılığı ödenen ücretin artırılması ve hafta tatilinin 48 saate çıkarılması talep edildi. Düzenlemenin yasalaşması durumunda haftalık çalışma saati 35 saat, günlük çalışma saati ise 7 saat olacak. 10:00 itibari ile başlayan mesai 16:00'da sona erecek.

4857 SAYILI IŞ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41 inci maddesinin 1 inci fıkrasında yer alan "fazla çalışma, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır" ibaresi "fazla çalışma, kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık otuz beş saati aşan çalışmalardır" şeklinde değiştirilmiştir. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41'inci maddesinin 1 inci fıkrasının son cümlesinde yer alan "bazı haftalarda toplam kırk beş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz" ibaresi "bazı haftalarda toplam otuz beş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz" şeklinde değiştirilmiştir. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 41 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan "haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırk beş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırk beş saate kadar yapılan çalışmalar" ibaresi "haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle otuz beş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve otuz beş saate kadar yapılan çalışmalar" şeklinde değiştirilmiştir. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 4rinci maddesinin 3'üncü fıkrasının son cümlesinde yer alan. "yüzde yirmi beş" ibaresi "yüzde elli" şeklinde değiştirilmiştir. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 4rinci maddesinin 4'üncü fıkrasında yer alan "bir saat on beş dakikayı" ibaresi "bir saat otuz dakikayı" şeklinde değiştirilmiştir. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41'inci maddesinin lO'uncu fıkrasında yer alan "haftalık otuz yedi buçuk saati aşan" ibaresi "haftalık otuz saati aşan" şeklinde değiştirilmiştir.

kanun-tekifi.jpg

HAFTALIK MESAİ SAATLERİ DEĞİŞECEK Mİ, GÜNLÜK ÇALIŞMA SAATİ KAÇ OLACAK?

Söz konusu yasa teklifi meclise sunulurken mecliste ilk olarak komisyonda ele alınacak. Burada onaylanması durumunda ise genel kurula sunulacak. Düzenlemenin burada çoğunluk milletvekili tarafından kabul edilerek yasalaşması durumunda ise haftalık çalışma saati 35 saat ve haftalık izin saati 48 saat olacak. Yani Cumartesi ve Pazar günleri tüm çalışanlara tatil olacak. Böylelikle günlük çalışma saati ise 7 saat olarak uygulanacak. Çalışanlar ya 09:00-15:00 arası çalışacak ya da 10:00-16:00 arası mesai saati uygulanacak.