Yeni genelge yayımlandı: SGK'dan rapor ücretlerinde yeni düzenleme
10 Şubat 2025 tarihli genelge ile yürürlüğe giren yeni düzenlemeler, iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve doğum gibi nedenlerle alınan rapor ücretlerinin hesaplanmasında yeni kurallar getiriyor.
RAPOR ÜCRETLERİ NASIL HESAPLANACAK?
Yeni düzenleme kapsamında, iş kazası veya doğum tarihinden, meslek hastalığı ya da hastalığın başladığı tarihten önceki 12 aylık prim esas kazançların toplamı, ödenen prim gün sayısına bölünerek iş göremezlik ödeneği hesaplanacak. Buna göre;
İş kazası ve meslek hastalıklarında, kazanın olduğu veya hastalığın başladığı tarihten önceki son 12 aydaki toplam prim kazançları esas alınacak.
Hastalık ve doğum raporlarında, iş göremezlik sürecinden önceki bir yıl içinde yatırılan prim gün sayısına göre günlük kazanç belirlenecek.
Eğer çalışan son bir yıl içinde 6 aydan az prim yatırmışsa, ödenecek günlük ücret, asgari ücretin iki katını geçemeyecek.
Örnek olarak, 27 Aralık 2024 tarihinde iş kazası geçiren bir çalışanın, kaza tarihinden önceki 12 aylık kazancı 190 bin TL, prim ödeme günü ise 280 günse, bu çalışanın günlük kazancı 678,5 TL olarak hesaplanacak. Benzer şekilde, 6 Ocak 2025’te iş kazası geçiren ve 4 gün raporlu olan bir çalışanın 12 aylık kazancı 186 bin 690 TL, prim günü 280 günse, iş göremezlik ödeneği hesaplamasında esas alınacak günlük kazancı 666,75 TL olacak. Ancak, belirlenen ödeneğe esas günlük kazanç asgari prim kazanç alt sınırının (866,85 TL) altında olduğu için, hesaplama alt sınıra göre yapılacak.
SGK'DAN USULSÜZ BAŞVURULARA KARŞI ÖNLEM
SGK, yüksek rapor parası almak için son 3 aylık kazancını yapay olarak yüksek gösterenleri tespit etmek amacıyla ek önlemler de aldı. Geçmişte birçok çalışan, prim kazançlarını artırarak iş göremezlik ödeneğinden daha fazla faydalanmaya çalışıyordu. Ancak yeni düzenleme ile bu tür usulsüzlüklerin önüne geçmek için rapor ücreti hesaplamasında 12 aylık prim kazançları esas alınarak denetimler sıkılaştırıldı.
SGK verilerine göre, 2024 yılında çalışanlara toplam 34 milyar TL iş göremezlik ödeneği ödemesi yapıldı. Çalışma Hayatı İletişim Merkezi’ne en fazla yöneltilen soruların başında rapor parası konusu geldiğinden, bu alandaki düzenlemeler büyük önem taşıyor.