Yeni formül bulundu! Yüzde 25 kira zammı sınırlaması böyle değişecek!

Yüzde 25 kira zammı sınırı hakkında Temmuz ayında yeni bir formülün devreye sokulacağı kulislerde konuşulmaya başlandı. Kira zamları için yeni formül ne olacak?
Yeni formül bulundu! Yüzde 25 kira zammı sınırlaması böyle değişecek!

Türkiye’de son 2 yıldır konutlarda yüzde 25 kira zammı sınırı uygulanıyor. Bu zam sınırı uygulaması özellikle ev sahiplerinin tepkisini çekiyor. Yüksek enflasyon ortamında kiracıları koruyan bu uygulamanın süresi 1 Temmuz 2024 tarihinde son bulacak. Ancak uygulamanın ne şekilde devam edeceği konusunda kamuoyunda net bir bilgi bulunmuyor.

YÜZDE 25 SINIRI NE İŞE YARIYOR?

Kira zammında uygulanan yüzde 25’lik sınır kiracıları koruyor olsa da ekonomi yönetimi açısından işin aslı hiç de öyle değil. Yüzde 25 zam sınırı uygulaması ile kira fiyatlarının son 12 aylık TÜFE oranı kadar yükselmesi engelleniyor. Bu durumda yüzde 50-50 oranlarında kira zammı uygulamak yerine ev sahipleri yüzde 25 oranında zam yapabiliyorlar. Bu da enflasyonun daha fazla yükselmesinde bir fren görevi görüyor. Bundan dolayı yüzde 25 zam sınırlamasından ekonomi yönetimi kolay kolay vazgeçemeyecek.

EV SAHİPLERİNİN TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

Kira zammının yüzde 25 ile sınırlandırılması ev sahipleri için başlı başına zarar oluyor. Bazı ev sahipleri kira gelirleri ile geçiniyorlar. Bu kişiler yüksek enflasyon ortamında son 2 yıldır kira fiyatlarına yıllık yüzde 25 zam yapabildiler. Bu de gelirlerinin reel anlamda enflasyon karşısında erimesine neden oldu. Kiracılar bu durumdan olumlu olarak etkilenirken bu ev sahipleri büyük bir sıkıntı içerisinde kaldılar.

YENİ FORMÜL BULUNDU!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile alakalı olarak yeni bir formül bulduğu kulislerde konuşulmaya başlandı. Enflasyonda düşüşlerin yılın ikinci yarısında yaşanması bekleniyor. Haliyle Temmuz ayında bu sınırlamanın kaldırılması Temmuz ayı ile beraber kira zammının 2 katından fazla bir orana yükselmesi anlamına gelecek. Bunun için de bakanlık kurmayları hemen bu uygulamanın kaldırılmasını istemiyorlar. Onun yerine kademeli şekilde yüzde 25 kira zammı sınırlamasına son verilecek.

Hazırlanan yeni formüle göre Temmuz 2024’te devreye girecek yeni bir kararlar yüzde 25 kira zammı sınırlaması yüzde 35’e yükseltilecek. 6 ayda bir yeniden değerlendirme yapılarak bu kira zammı sınırlamasında uygulanan oran değiştirilecek. Enflasyon rakamları ile sınırlama oranı denkleştiğinde ise uygulamaya tamamen son verilecek. Bu şekilde enflasyonun sürpriz bir şekilde yükselmesi de önlenmiş olacak.