Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?

Annelik duygusu her türlü duyguyu kimi zaman nötrleştiren kimi zamanda en zirvede yaşamanıza sebep olan en kutsal hislerden biridir. Durum böyleyken devlet yetkilileri de bu kutsal göreve maddi olarak destek sağlamak istemişler ve 2016 yılından itibaren ayırt edilmeksizin doğum yapan bütün annelere Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Doğum Yardımı dediğimiz ödeme yapılmaya başlanmıştır.
Yeni Doğan Çocuk Parası Nasıl Alınır?

Çoğu anne bunu hala bilmemektedir çünkü bu ödemeyi Süt parası denilen Emzirme Ödeneği ile karıştırmaktadırlar. Halbuki Doğum yardımı Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ödenen T.C vatandaşı olan bütün annelerin hiçbir şart olmaksızın alabildiği bir yardımdır.

Doğum yardımından kimler yararlanabilir?

Öncelikle T.C. vatandaşı olan bütün anneler bu yardıma başvurabilir. Yabancı uyruklu annelerin bu yardımı alma hakkı olmadığı gibi ölü doğumlar için de bu ödeme yapılmaz.

Yeni Doğan Çocuk Parasını Kimler Alabilir?

Doğum parası yeni doğum yapmış çalışan ya da çalışmayan tüm annelere verilir.buna göre 15.05.2015 tarihinden sonra dünyaya gelen her bebek için devlet maddi destek sağlamaktadır. Ayrıca, devlet yeni doğan bebeğe bez ve mama yardımı da yapmaktadır. Bu maddi desteklerden yararlanmak isteyen ailelerin uyması gereken belirli şartlar vardır.

  • T.C. vatandaşı olmak
  • 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında doğum yapmış olmak
  • Bebeğin hayatta olması.

Yeni doğan çocuk parası ne kadar?

Doğum parası (süt parası) miktarı her sene değişmektedir.

2019-2020 için belirlenen rakamlar ise şöyle:

İlk doğan çocuk için : 300 TL

İkinci doğan çocuk için : 400 TL

Üçüncü doğan çocuk ve sonraki her doğan çocuk için ise 600 TL’dir.

Yeni doğan çocuk parası nasıl alınır?

Yeni doğum yapan anneler Aile ve Sosyal Politikalar il Müdürlüğüne ve Sosyal Hizmetler Merkezine başvuru yapabilirler. Ayrıca, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşı anneler de Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine ya da konsolosluklarına doğum yardımı almak için dilekçe verebilirler. Başvuru onaylandıktan sonra herhangi bir PTT şubesinden TC kimlik kartları ile ücretlerini alabilirler.

Çocuk parası için gerekli evraklar nelerdir?

1- Doğum yapan annenin kimlik fotokopisi
2- Doğan bebeğin kimlik fotokopisi.